Delegacija CG u Briselu, predvode je Milatović i Spajić: Sastaće se s Varheljijem, Đentilonijem, predstavnicima NATO...

"Došlo je vrijeme da sa evropskim zvaničnicima razgovaramo o tome kako Crna Gora postaje Evropa sad", rekao je Milatović

7808 pregleda 38 komentar(a)
Delegacija Vlade Crne Gore, Foto: MEK
Delegacija Vlade Crne Gore, Foto: MEK

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena ministrima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, boraviće od 8. novembra 2021. godine u zvaničnoj posjeti Briselu, saopšteno je danas iz Ministartsva ekonomskog razvoja (MEK).

U saopštenju se dodaje da će se tokom posjete susresti sa predstavnicima evropskih institucija, komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, komesarima za ekonomiju Paolom Đentilonijem, radna mjesta i socijalna prava Nikolasom Šmitom i drugim zvaničnicima.

"Svaki od susreta važni su za sagledavanje trenutnog stanja u Crnoj Gori, kao i intenzivnijeg rada na procesu pristupanja Crne Gore EU. Na sastancima sa predstavnicima zemalja članica EU, koji su dio Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju Savjeta EU (COELA) biće predstavljen program EVROPA SAD kao jedna od ključnih reformi koja b građanima već od januara mogla da donese poboljšanje kvaliteta života, a time omogući preduslove za napredak u svim drugim oblastima, posebno vladavini prava", piše u saopštenju MEK.

Iz tog Vladinog resora su kazali da će se Milatović i Spajić sastati i sa predstavnicima NATO, što je kako su kazali iz MEK "jasan pokazatelj posvećenosti evroatlantskim integracijama, kao najvažnijeg spoljnopolitičkog kursa Crne Gore koji ova Vlada slijedi od samog početka".

"Ponosan sam na ljude kojima sam okružen, a koji su svojim napornim radom stvorili rezultate vrijedne divljenja. Došlo je vrijeme da sa evropskim zvaničnicima razgovaramo o tome kako Crna Gora postaje Evropa sad! i kako smo uspjeli da oživimo ekonomsku aktivnost. Nekad je teško shvatiti ogroman značaj promjena u trenutku kada se one dešavaju, ali ovo je vrijeme kada zajedno sa građanima Crne Gore oblikujemo budućnost. Sve ovo su istorijski momenti o kojima ćemo nekad pričati kao o temeljima snažnog razvoja naše zemlje", istakao je Milatović.

"Odlazak u Brisel je za nas značajan dio procesa napretka pregovora sa EU, a od toga zavisi ekonomska i politička pozicija Crne Gore u svijetu. Ne idemo samo da se pohvalimo odličnim rezultatima koje smo postigli, već ćemo sa programom Evropa sad govoriti o jednoj potpuno novoj dimenziji života građana u Crnoj Gori. Uz uspješne ocjene iz Brisela, i smislenije pristupanje poglavljima o pristupanju EU investitori će se nadmetati za naše potecijale", kazao je Spajić.

U saopštenju MEK se navodi da "posjeta Briselu predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja u dijelu postignutih rezultata Crne Gore, o Izvještaju EK o ostvarenom napretku i o cjelokupnoj finansijkoj situaciji".

"Takođe, govoriće se i o mehanizmima koji su doveli do evidentnog ekonomskog oporavka, i načinima intenziviranja reformi koje će Crnu Goru približiti Evropi", zaključuje se u saopštenju MEK.

Bonus video: