DPS: Konstituente vlasti spaja neopisiv strah od izbora, Bečić delegiran da nezakonito rješenje lansira u javnost

"Čudi nas da je gospodin Bečić pristao na ovu ulogu, s obzirom da bi trebalo kao predsjedavajući Parlamenta da zna način, mjesto i vrijeme za donošenje jedne takve odluke koja se tiče izbornog zakonodavstva", kazali iz DPS-a

14253 pregleda 26 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Razjedinjene i posvađane konstituente vlasti očigledno jedino spaja neopisiv strah od izbora. Razumljivo, jer sva istraživanja pokazuju kontinuirani pad rejtinga svih partija vladajuće većine, dok je Vlada na istorijskom minimumu podrške građana od kada se rade istraživanja javnog mnjenja, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U DPS-u smatraju da je "vladajuća većina „spasonosno“ rješenja, našla je u – pravnom nasilju".

"Da apsurd bude još veći, predsjedavajući zakonodavnog doma, neko od koga bi se očekivalo da poznaje zakon i da ga poštuje, delegiran je da u ime svojih koalicionih partnera ovo nezakonito rješenje lansira u javnost. Čudi nas da je gospodin Bečić pristao na ovu ulogu, s obzirom da bi trebalo kao predsjedavajući Parlamenta da zna način, mjesto i vrijeme za donošenje jedne takve odluke koja se tiče izbornog zakonodavstva. Ako ga njegovi savjetnici nijesu obavijestili, mjesto za pripremu izmjene izbornih zakona je Odbor za izborno zakonodavstvo, jer je predložena izmjena iz domena nadležnosti ovog tijela; vrijeme – svakako nije mjesec dana pred održavanje izbora koji su zakazani još u septembru, a način – podrazumijeva širi konsenzus stranaka u Parlamentu, a ne jednostrani drski pokušaj da se nametnu rješenja koja nijesu zasnovana na zakonu nego na političkim potrebama vladajuće većine", piše u saopštenju DPS-a.

Dodaju da je vladajuća većina međusobno posvađanih koalicionih partnera i na ovom primjeru pokazala da jedini konsenzus koji uspiju da postignu, tiče se njihovog pukog opstanka na vlasti.

"Zato nas ne bi čudilo ako bi isti akteri u narednom periodu predložili „zakon“ kojim se ukidaju svi naredni izbori, a oni zadržavaju na vlasti neograničeno. Ipak, nadamo se da za tako kreativno rješenje svih njihovih problema, neće zloupotrijebiti funkciju predsjednika parlamenta", zaključili su iz DPS-a.

Bonus video: