DF bojkotuje i Radovića i svečanu sjednicu

Tri poziva za dogovor oko organizovanja proslave Dana oslobođenja, koja je slao predsjednik SO Budva, ostala bez odgovora. Sjednica pod znakom pitanja, jer vjerovatno neće biti kvoruma

3582 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Sudeći po aktuelnoj netrpeljivosti i produbljivanju političke krize u gradu, svečana sjednica Skupštine opštine Budva, koja se tradicionalno organizuje povodom Dana oslobođenja Budve 22. novembra, prvi put u istoriji tog grada mogla bi biti bez kvoruma.

Naime, pozivu predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) koji je, nakon prekjuče održanog kolegijuma uputio odbornicima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova i medijima da će sjednica, zbog “trenutnih okolnosti” biti organizovana 22. novembra u skupštinskoj sali, kako sada stvari stoje, moglo bi da se ogluše 11 odbornika Demokratskog fronta, ali i sam gradonačelnik Marko Carević, lider tog političkog saveza. Neizvjestan je i dolazak opozicije, koalicije okupljene oko DPS-a, koja punu godinu bojkotuje skupštinska zasjedanja.

Da su odnosi na relaciji Radović - Carević na najnižem nivou svjedoči i to da se, iako ih dijeli samo jedan sprat (kancelarije Radovićeve skupštinske službe su u prizemlju, a Carevićev kabinet na prvom spratu), komunikacija odvija isključivo mejlovima, a dogovor na koji način će biti organizovana svečana sjednica između dva ključna čovjeka grada je izostao.

Radović je čak tri puta uputio pismeni dopis Carevićevom kabinetu da predstavnik za protokol prisustvuje sastanku oko organizacije svečane sjednice, ali se niko nije pojavio, što je kasnije konstatovano službenim zabilješkama.

”Ovim putem vas obavještavam da će 28. oktobra u mome kabinetu biti održan sastanak na kojem će se razmatrati pitanja koja se odnose na sadržaj i utvrđivanje toka svečane sjednice povodom obilježavanja 22. novembra, Dana opštine Budva. S obzirom na to da je Poslovnikom Skupštine opštine propisano da je protokol svečane sjednice utvrđuje predsjednik SO u saradnji sa predsjednikom Opštine neophodno je da sastanku prisustvuju službenici zaduženi za pripremu i organizovanje protokolarnih aktivnosti ispred Službe predsjednika Opštine”, naveo je u prvom dopisu Radović upućenom Carevićevom kabinetu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Međutim, na zakazani sastanak osim predstavnika skupštinske službe niko se nije pojavio iz kabineta predsjednika Opštine, zbog čega je 28. oktobra sekretarka Skupštine Marija Kusovac i sačinila prvu službenu zabilješku u kojoj je konstatovano da se predstavnici Carevićevog kabineta nijesu odazvali pozivu Radovića. Radović je Careviću uputio i dopis u kome ga je obavijestio da niko iz Službe predsjednika Opštine nije prisustvovao sastanku, te ga obavijestio da je novi sastanak zakazao za 29. oktobar, te ponovo pozvao da neko iz kabineta prvog čovjeka Budve dođe na dogovor oko organizacije svečane sjednice.

Međutim, ni 29. oktobra niko se iz Carevićevog kabineta nije pojavio na sastanak koji je Radović zakazao, što je ponovo sekretarka Skupštine konstatovala u drugoj službenoj zabilješki.

Radović tri dana kasnije, što je “Vijestima” potvrđeno, upućuje urgenciju Careviću u kojoj ga obavještava da su na dva sastanka koja su održana izostali službenici kabineta predsjednika Opštine, te mu naznačio da je novi sastanak zakazao za 3. novembar.

”Napominjem da do dana Opštine Budva nije preostalo puno vremena, te da je krajnje vrijeme da se otpočnu pripreme za obilježavanje ovog svečanog datuma”, napisao je Radović u dopisu Careviću. Ali ni na trećem zakazanom sastanke, izuzev predstavnika skupštinske službe i samog Radovića, nijesu se pojavili predstavnici Carevićevog kabineta, što je konstatovano u trećoj službenoj zabilješki koja je sačinila sekretarka Kusovac, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Nakon toga, Radović je prije dva dana održao kolegijum te odredio način na koji će biti održana svečana sjednica.

Ranijih godina, svečane sjednice su obično bile održavane u kongresnim salama budvanskih hotela, na kojima je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika političkog, društvenog i kulturnog života Budve i Crne Gore, ali i predstavnici gradova pobratima. Organizovan je i kulturni program, ali i producirani filmovi o učincima lokalne uprave. Nakon toga organizovane su i svečane večere sa velikim brojem zvanica.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da odbornički klub Demokratskog fronta za sada neće se odazvati pozivu Radovića, koga smatraju nelegitimnim predsjednikom SO, i čiju su ostavku tražili, okrivljujući ga za blokadu parlamenta. Odbornici DF su i pozvali upravnu inspekciju da izvrši kontrolu Radovićeve skupštinske službe.

Sjednica lokalnog parlamenta koja je trebalo da bude održana 13. septembra je prekinuta, nakon što je Radović konstatovao da ne može biti održana jer nema kvoruma u skupštinskom odboru za statut i propise, koji je ključan da verifikuje odluke koje će se naći na dnevnom redu sjednice. Takvo tumačenje u DF su ocijenili opstrukcijom. Od tada Budva se nalazi u dubokoj političkoj krizi, a rat Demokrata i DF ne jenjava.

Bonus video: