Skupština odbila amandmane SNP-a, URA bila uzdržana

Slaven Radunović (DF) je nakon odbijanja amandmana rekao da je ovo nova situacija jer URA nije podržala amandmane, te zatražo pauzu da se konsultuju poslanici koji su podnijeli predloog zakona

17979 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Skupština nije prihvatila dva amandmana poslanika SNP-a Dragana Ivanovića.

Prvim je tražio da odluka predsjednika Mila Đukanovića od 12.septembra o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestaje da važi ukoliko on u predviđenom roku tu odluku ne uskladi sa odredbom predloženog Zakona o lokalnoj samoupravi koja predviđa da se prvi naredni izbori za te tri SO održe uporedo sa ostalim lokalnim izborima 2022.godine.

Drugim amandmanom SNP-a tražio je da narednog dana od dana donošenja Odluke predsjednika Cme Gore o usklađivanju sa odredbom koja predviđa održavanje izbora u tri opštine za narednu godinu, Opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, postupajući po službenoj dužnosti, donesu odluku kojom će odrediti da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora, raspisanih za 05. decembar 2021. godine i da sve do tada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u te tri SO ostaju na pravnoj snazi:

“S tim da će novi rokovi za vršenje preostalih izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike u skupštinama ovih jedinica lokalne samouprave biti određeni nakon utvrđivanja novog datuma održavanja izbora od predsjednika Cme Gore..."

Slaven Radunović (DF) je nakon odbijanja amandmana rekao da je ovo nova situacija jer URA nije podržala amandmane, te zatražo pauzu da se konsultuju poslanici koji su podnijeli predlog zakona:

“Mada mislim da mu je sudbina već određena”.

Skupština je prihvatila tri amandmana poslanika Albanske liste Genci Nimanbegua. On je amandmanima tražio da se za glavnog administratora opštine više ne zahtijeva pravosudni ispit, da predsjednik opštine može imati najviše dva savjetnika, koji bi imali status lokalnih službenika i namještenika sa ograničenim mandatom vezanim za mandat predsjednika opštine. Treći amandman je da se i zvanje menadžera opštine i savjetnika opštine razvrstava u nivo kvalifikacije VII 1 stepen i da postoji uslov od pet godina radnog iskustva.

Radunović: Predlagači nemaju zajednički stav

Slaven Radunović je nakon pauze kazao da predlagači nemaju zajednički stav o tome da li zakon treba povući iz procedure, te da četvorica predlagača traže da se zakon povuče.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Momo Koprivica (Demokrate), Slaven Radunović, Branko Radulović (PzP), Dragan Ivanović (SNP) i Miloš Konatar (URA).

“Nas četvoro je da se povuče a (Miloš) Konatar (URA) je za to da ostane u procedure. Ukoliko bismo večeras izglasali ovaj zakon bez ovih amandmana ,moglo bi da se desi da ukoliko Đukanović ne bude htio da upodobi novu odluku novom zakonu, URA izađe na izbore i pored toga što smo glasali zajedno za zakon, dok mi ostali ne bi mogli preći preko toga da smo glasali za taj zakon o odlaganju i kad je Đukanović odbio, da mi onda izađemo na izbore”.

Zato je, kako je rekao, bolje da se zakon povuče iz procedure i da se izađe u predviđenim terminima na izbor, jer bi u suprotnom korali da bojkotuju izbore koji bi dobili legitimitet jer bi makar jedna stranka iz vlasti izašla na izbore. Istakao je da Konatar nije mogao da mu obeća da Ura neće izaći na izbore koje Đukanović ne bi htio da odloži.

Konatar je kazao da među pet predlagača zakoan postoje različita viđenja, te da je on pri stavu da treba da izglasaju izmjene ovog zakona i da se napravi prvi korak da svi izbori budu održani u jednom danu.

“Ukoliko i predsjednik države želi da krši zakon koji bi mi donijeli, to mi ne možemo spriječiti”.

Vladimir Martinović (Demokrate) je rekao da sa žaljenjem konstatuje što će zakon proći na ovakav način i što amandmani nisu usvojeni.

Bonus video: