ASK: Vlada nastavlja da vrši pritisak, proizvoljno odlučuju o visini i načinu našeg finansiranja

Kako navode, Predlogom Zakona o izmjeni Zakona o sprječavanju korupcije u potpunosti se briše odredba da budžet ASK ne može da bude manji od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore

10691 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za srečavanje korupcije saopštila je da su tokom prethodnog perioda najviši predstavnici Vlade Crne Gore u razgovorima sa međunarodnim partnerima iskazali duboku posvećenost borbi protiv korupcije, a da su neposredno nakon toga, na 46. sjednici Vlade, preduzeti pravni koraci koji su u direktnoj suprotnosti sa tim, i kojima se podrivaju temelji institucionalnog antikorupcijskog djelovanja, što doživljavaju kao nastavak pritiska koji vrši izvršna vlast.

Kako navode, Predlogom Zakona o izmjeni Zakona o sprječavanju korupcije u potpunosti se briše odredba da budžet ASK ne može da bude manji od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore.

"Vladi, odnosno Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ostavljena je mogućnost da proizvoljno odlučuje o visini i načinu finansiranja krovne preventivne antikorupcijske institucije. Time bi se direktno narušilo načelo vladavine prava i poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza. Još 2005. godine, Crna Gora je usvojila Zakon o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, dokumenta u kome se, kao obaveza svake države ugovornice, jasno navodi obezbjeđivanje jednog ili više tijela za sprječavanje korupcije, i njihove neophodne nezavisnosti, kako bi mogla da vrše svoje funkcije djelotvorno i bez bilo kakvog neprimjerenog uticaja", piše u saopštenju ASK.

Dodaju da je ASK osnovana je 1. januara 2016. Zakonom o sprječavanju korupcije, koji između ostalog, sadrži set međunarodno usvojenih standarda i normi kojima joj se garantuje funkcionalna, institucionalna, personalna i finansijska nezavisnost, a da bi predloženom izmjenom Zakona, ta nezavisnost bi bila suštinski ugrožena i postala tek mrtvo slovo na papiru.

Iz ASK navode da je, od postavljanja novog menadžmenta krajem jula 2020. godine, započeta insititucionalna reforma Agencije, "sa ciljem ispravljanja mogućih propusta i promjeni prakse, te striktnog pridržavanja principa jednakosti svih pred zakonom i dosljedne primjene antikorupcijskih mehanizama i brige o zaštiti javnog interesa".

"Prepoznajući reformsku orijentaciju, uloženi trud i rezultate, Evropska komisija je konstatovala da je ASK otpočela s proaktivnim pristupom prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta svojih odluka, unaprijeđujući sveukupan učinak. Vladin predlog o izmjeni Zakona, kojim bi se isključila funkcionalna, institucionalna i finansijska nezavisnost Agencije, doživljavamo kao nastavak pritiska koji vrši izvršna vlast, a koji je posebno postao izražen nakon što je Agencija poslala jasnu poruku da je zakon jednak za sve", kazali su iz ASK.

Zaključuju da su odlučni u namjeri da odgovore na takvu vrstu izazova i da če učiniti sve da očuvaju samostalnost, zaštite javni interes, princip vladavine prava i usvajanje i primjenu evropskih standarda, "za koje i dalje želimo da vjerujemo da su prioritet i izvršnoj vlasti. U suprotnom, preostaje nam da konstatujemo da bi isticanje borbe protiv korupcije u programskom fokusu djelovanja Vlade bilo samo deklarativne prirode".

Bonus video: