Opozicija: Radulović zloupotrijebio položaj; Vlada: Đukanović pokazao da nije predsjednik svih građana

Vlada je Interpelaciju razmatrala na sjednici 28. oktobra, a Izvještaj parlamentu je dostavila 9. novembra

16753 pregleda 8 komentar(a)
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore

Interpelacija za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova je neosnovana i navodi u njoj su neistiniti i paušalni.

To se navodi u mišljenju Vlade, dostavljenom parlamentu, povodom Interpelacije koju je podnijela grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP).

Interpelaciju će razmatrati Skupština Crne Gore, na sjednici koja je počela u petak i biće nastavljena u utorak.

Opozicija optužuje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da je zloupotrijebio položaj i saopštio niz netačnih konstatacija u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informiše države gdje obavljaju te funkcije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

“Skupština treba hitno da smijeni Radulovića zbog toga što je zloupotrebio diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore, nametnuvši im ulogu falsifikatora činjenica o događajima na Cetinju u svrhu političke propagande, čime je proizveo značajne posljedice po ugled Cme Gore u međunarodnoj javnosti”, kaže se u zahtjevu kluba poslanika DPS-a i LP.

Vlada ističe se da je sadržina Non papera utemeljena isključivo na činjenicama i javno saopštenim njenim stavovima, zvaničnim reakcijama institucija Evropske unije i njenih visokih zvaničnika, kao i na javnim ocjenama ambasadora Kvinte akreditovanih u Crnoj Gori.

Vlada ocjenjuje da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nije plasiralo nikakve navodno lažne informacije, ni svojim kolegama zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ni sagovornicima u zemljama prijema, ni međunarodnoj javnosti.

"Ministar vanjskih poslova ni na koji način ne zloupotrebljava crnogorsku diplomatiju, niti urušava ugled države Crne Gore, kako se navodi u interpelaciji, jer deluje isključivo u okviru svojih ovlašćenja", ocjenjuje Vlada.

Vlada smatra da se to ne može reći za predsjednika Crne Gore (Mila Đukanovića) koji je, kako se navodi, i tokom protesta na Cetinju, dolaskom i izjavama, jasno zauzeo stranu i pokazao da nije, kako mu nalažu Ustav i zakoni Crne Gore, predsjednik svih građana.

Đukanović na Cetinju
Đukanović na Cetinjufoto: Boris Pejović

"Umjesto da dostojno predstavlja svoju zemlju na međunarodnim adresama, u svom njenom pluralitetu i sa svim legitimnim razlikama, on u vanjskopolitičkim aktivnostima promoviše svoju partiju i nastoji diskreditovati rezultate rada Vlade", kaže se u Izvještaju, koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

Vlada ističe da je zanimljivo da se podnosioci Interpelacije pozivaju na "falsifikovanje činjenica", a istovremeno se negiraju nalazi zvaničnih državnih organa, čime se osporavaju i institucije države Crne Gore.

"Svaka stavka navedena u Non paperu je nedvosmisleno utvrđena i potvrđena od crnogorskih državnih organa, uključujući i činjenicu da su pripadnici policije na nerede reagovali na krajnje suzdržan i profesionalan način, što je potvrđeno i od međunarodne zajednice", navodi se u mišljenju.

Iz Vlade negiraju da Non paper ne pominje nastalu štetu i povrijeđene.

"Non paper pravilno konstatuje činjenično stanje, akcentujući da su zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije sačuvani životi i izbjegnuta veća materijalna šteta", kaže se u Izvještaju.

Vlada ocjenjuje da je netačno da se u Non paperu tvrdi da su ključni momenti za policijsku intervenciju bili kada su demonstranti izazvali požare i napali policiju.

"Non paper ih ni na jednom mestu ne karakteriše kao ekstremiste, već samo ukazuje na činjenice koje su zahtijevale reakciju - poput napada savjetnika predsjednika Crne Gore na policiju, činjenice da je policija gađana kamenicama, da je izazvan požar, da su demonstranti imali pripremljene gas maske, a pomenuti su i navodi o upotrebi Molotovljevog koktela", kaže se u mišljenju.

Vlada ističe da ministar Đorđe Radulović i Ministarstvo u cjelini, nastoje da zatečeno stanje vrate u zakonske okvire, stavljajući akcenat na ukupnu profesionalizaciju diplomatske mreže.

"Sve to ima samo jedan, krajnji i ultimativni cilj - realizaciju i ostvarivanje svih deklarisanih i gotovo društvenim konsenzusom usvojenih prioriteta vanjske politike Crne Gore koji su i suština njenih državnih i nacionalnih interesa - što skorijeg članstva u Evropskoj uniji", kaže se u Izvještaju.

Vlada je Interpelaciju razmatrala na sjednici 28. oktobra, a Izvještaj parlamentu je dostavila 9. novembra.

Bonus video: