sastao se sa rezidentnim koordinatorom UN

Krivokapić: CG je spremna da pokaže dodatnu solidarnost i odgovornost u međunarodnoj pomoći i borbi protiv pandemije

Krivokapić je naglasio da je Crna Gora apsolutno partnerski okrenuta svim naporima međunarodne zajednice da se što efikasnije suoči sa svim problemima

5407 pregleda 11 komentar(a)
Lundberg i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Lundberg i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je spremna da pokaže dodatnu solidarnost i odgovornost u međunarodnoj pomoći i borbi protiv pandemije koronavirusa, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da se Krivokapić danas sastao sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom.

"Premijer Krivokapić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da se nakon svečane proslave Dana UN-a u Podgorici, koja je tematski bila posvećena globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, nanovo sastane sa Lundbergom", ističe se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je naglasio da je Crna Gora apsolutno partnerski okrenuta svim naporima međunarodne zajednice da se što efikasnije suoči sa svim problemima.

"Takođe, predsjednik Vlade iskazao je zahvalnost kancelariji UNDP-a koja je sve vrijeme trajanja pandemije, uključena u nabavku medicinske i druge neophodne opreme, te da očekuje da će se ovakav vid saradnje nastaviti i ubuduće, kao i da Crna Gora računa na punu podršku sistema UN-a", piše u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da "budući da je Crna Gora bila u situaciji u kakvoj se danas nalaze mnogobrojne članice UN, koje su u globalnoj raspodjeli vakcina protiv koronavirusa ostale po strani, Krivokapić poručio je da je Crna Gora spremna da pokaže dodatnu solidarnost i odgovornost u međunarodnoj pomoći i borbi protiv pandemije".

"Premijer Krivokapić, upoznao je koordinatora UN-a u Crnoj Gori sa transformacijom Odjeljenja za održivi razvoj, koji će uskoro i formalno postati Kancelarija unutar Generalnog sekretarijata Vlade, kako bi se što brže i potpunije realizovale javne politike i razvojni projekti zasnovani na principima održivog razvoja, a u kontekstu praktičnog sprovođenja ideje ekološke države", piše u saopštenju Vlade.

Premijer je, kako se dodaje u saopštenju "Lundberga obavijestio i o ambicioznim očekivanjima od projekata "Evropa sad" i "Evropa ovdje"".

"Sa zadovoljstvom očekujem posjetu Specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairime Nderite, koja je najavljena za period od 24-26. novembra, kao i ponovnu posjetu direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansa Klugea", rekao je Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da je "Lundberg izrazio zadovoljstvo što je u prilici da javno saopšti zahvalnost premijeru Crne Gore na uspješnoj, zajedničkoj realizaciji proslave UN-a, koja je bila posvećena klimatskim promjenama".

"Konstatujući da UN, posredstvom 25 svojih grupa sarađuje sa Vladom Crne Gore po pitanju tematski različitih projekata, Lundberg je istakao da je u posljednjem periodu bila dominantna saradnja u okviru borbe protiv pandemije COVID-19. Lundberg smatra da se "kroz imenovanje šefova pregovaračkih timova stvari polako konsoliduju u okviru pregovora Crne Gore sa EU", te da to čini "zdrav ambijent za bogatiju saradnju"", piše u saopštenju Vlade.

Lundberg je istakao da će UN-ova Grupa za praćenje rezultata, raditi na identifikovanju konkretnih oblasti u kojima UN može da pruži konkretnu pomoć Vladi Crne Gore, kako bi lakše realizovala konkretne aktivnosti.

"Koordinator UN-a u CG podsjetio je da je okončana analiza stanja u zemlji, koja će poslužiti za izradu konačne startegije sljedeće petogodišnje saradnje između Crne Gore i UN-a", zaključuje se u saopštebju Vlade Crne Gore.

Preporučujemo za Vas