Varhelji: Ispuniti kriterijume za funkcionisanje ključnih institucija za snaženje vladavine prava

Evropski komesar naglasio da je potrebno ojačati administrativne kapacitete koji se bave sprovođenjem evropskih politika u Crnoj Gori. Kazao je da Evropska komisija želi da pomogne i ubrza proces proširenja

8630 pregleda 2 komentar(a)
Radulović i Varhelji, Foto: MVP
Radulović i Varhelji, Foto: MVP

Crna Gora je zadržala svoj spoljnopolitički kurs, što je Evropska komisija prepoznala u Izvještaju o napretku, a članstvo u Evropskoj uniji je prioritet i strateško opredjeljenje Vlade, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, koji se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Rekao je, kako je saopšteno iz ministarstva, da je Crna Gora u narednom periodu spremna da postigne još konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Od početka pregovaračkog procesa je, kako je istakao, za našu državu ključno da se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, uprkos činjenici da takvo opredjeljenje nije uvijek jednostavno za zemlju koja je zavisna od turističkog sektora.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da Izvještaj EK takođe jasno poručuje da dinamiku pregovora diktira napredak u poglavljima 23 i 24 i da su neophodni konkretni pomaci u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, za šta, kako je naveo, postoji jaka politička volja Crnoj Gori.

Varhelji je kazao, kako navode iz MVP-a, da Evropska komisija želi da pomogne i ubrza proces proširenja. U tom smislu, pozvao je crnogorsku stranu da ojača politički dijalog i ispuni ključne kriterijume za dalje funkcionisanje institucija koje su ključne za snaženje vladavine prava. Naglasio je, dodaje se, i da je potrebno ojačati administrativne kapacitete koji se bave sprovođenjem evropskih politika u Crnoj Gori.

Odlučnost da Crna Gora ide dalje kada je riječ o ispunjavanju ciljeva naše evropske agende i da se uspješno suoči sa izazovima koji su pred nama, kako je kazao Radulović, dokazuje i imenovanje šefa Misije Crne Gore pri EU. Na to, kako je naveo tokom razgovora sa Varheljijem, obavezuje činjenica da podrška članstvu u EU "svakim danom raste" i da sada iznosi 74 odsto, u odnosu na 2019. kada je 66 odsto građana bilo za tu ideju.

Ministar se, tokom boravka u Belgiji, sastao sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Svetlanom Stoevim, a tokom tog razgovora je iskazan interes za jačanjem ekonomskog povezivanja.

Stoev i Radulović
Stoev i Radulovićfoto: MVP

Izrazivši zadovoljstvo prijateljskim i sadržajnim odnosima, kao i intenzitetom političkih kontakata na svim nivoima, Radulović je zahvalio vladi te zemlje koja je uputila zaštitnu medicinsku opremu za ljekare u Crnoj Gori tokom prvog talasa pandemije, kao i na snažnoj i kontinuiranoj podršci integracionim procesima naše države, naročito tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini 2018. Izrazivši nadu da ona neće izostati ni u budućnosti, Radulović je upoznao svog bugarskog kolegu sa činjenicom da je Crna Gora prihvatila revidiranu metodologiju pregovora.

Stoev je potvrdio, kako se navodi, značaj integrisanja Zapadnog Balkana u EU, rekavši da je proširanje EU prioritetno pitanje. Zapadni Balkan je sastavni dio evropskog kontinenta i nesumnjivo budući dio EU, poručio je.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da je Crna Gora veoma zadovoljna inicijativom za održavanje redovnih međuvladinih konferencija EU-Zapadni Balkan, cijeneći ih odličnom platformom za ostvarivanje dinamičnijih kontakata i redovnog izvještavanja o postignutim rezultatima i sprovedenim reformama.

Bonus video: