Đukanović: Tema proširenja i članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU, živa, uprkos zastojima u tom procesu

"Takva pozicija je inspiracija za Crnu Goru da pojača napore u pravcu oživljavanja dinamike evropskog procesa na unutrašnjem planu, emancipacije i povratka naših društava u evropsku porodicu, što treba da bude prioritet svake vlade"

2713 pregleda 2 komentar(a)
Presker i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Presker i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera.

"Predsjednik je zahvalio ambasadoru na inicijativi za susret i održavanje kontinuiteta čestih formalnih i neformalnih susreta između Crne Gore i Slovenije na visokom i najvišem nivou, što je uvijek dobra prilika za razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, a to je najčešće pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika.

Dodaju da je u tom kontekstu bio i susret sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom na marginama Pariskog mirovnog foruma i nedavno održani Samit na Brdu kod Kranja.

"Koji je potvrdio da je tema proširenja i članstva ZB u EU, živa, uprkos zastojima u tom procesu, kazao je Predsjednik. Takva pozicija je inspiracija za Crnu Goru da pojača napore u pravcu oživljavanja dinamike evropskog procesa na unutrašnjem planu, emancipacije i povratka naših društava u evropsku porodicu, što treba da bude prioritet svake vlade", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Presker ukazao na veoma aktivan odnos Slovenije tokom predsjedavanja EU u odnosu na integraciju Zapadnog Balkana.

"Što je potvrđeno i kroz česte susrete sa Predsjednikom, jer je važno da direktno čuju šta se dešava u Crnoj Gori i regionu. On je potvrdio ocjenu o pozitivnom odnosu evropskih institucija prema politici proširenja, navodeći da ja ta politika jaka, kao i njena fokusiranost na Zapadni Balkan. Na toj liniji podsjetio je da proces proširenja doprinosi približavanju regiona standardima Evrope i da je važno da Crna Gora povrati političku stabilnost, što bi bio jasan signal za EU da Crna Gora ima kapacitet da sama rješava političke probleme i tako ostvaruje jasnu perspektivu za dalji put ka EU. Ambasador Presker je pozvao predsjednika Đukanovića na susret sa ambasadorima zemalja EU narednog mjeseca, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno", zaključuje se u saopštenju Kabineta predsjednika.

Bonus video: