Krivokapić - Bukikio: Nezavisnost tužilaštva i pravosuđa mora biti prioritet

Predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukikio takođe je istakao značaj reforme izbornog zakonodavstva, te da i na tom polju Crna Gora može računati na pomoć Komisije.

4488 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

U okviru zvanične posjete Savjetu Evrope predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastao se sa predsjednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikiom, sa kojim je razgovarao o unapređenju zakonskog okvira i značaju saradnje sa Venecijanskom komisijom na tom planu.

„Jedan od ključnih zadataka nove Vlade je da pravni okvir uskladi sa pravnom tekovinom Evropske unije jer je to put do dostizanja vrijednosti i standarda razvijene Evrope, a konsekventno i put do punopravnog članstva u EU. Na tom planu izuzetno cijenimo podršku Venecijanske komisije i posebno Vaš lični doprinos snaženju naše ukupne saradnje“, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Komisije Bukikio je istakao važnost nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva, uključujući Agenciju za sprječavanje korupcije, naglasivši da Venecijanska komisija ostaje otvorena da pomogne Crnoj Gori svojim savjetima i preporukama, u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Krivokapić je istakao da Crna Gora, nakon prve demokratske smjene vlasti, prolazi kroz izazovan period demokratskog sazrijevanja, te da Vlada kao nosilac izvršne vlasti, ima kapacitet i odlučnost da iznese proces promjena koje vode punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. „To je, između ostalog, ono što naši građani od nas očekuju“, dodao je premijer.

Predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukikio takođe je istakao značaj reforme izbornog zakonodavstva, te da i na tom polju Crna Gora može računati na pomoć Komisije.

"Razgovor je završen u prijateljskoj atmosferi, koju su pratile riječi zahvalnosti i zadovoljstva zbog buduće saradnje", navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Bonus video: