U Senatu Prijestonice samo mjesta za DPS

Senat usvojio Program razvoja prijestonice za 2018, a Bogdanović je juče nakon sjednice Vlade kazao da su za ključne projekte osigurali šest miliona
187 pregleda 9 komentar(a)
Senat Prijestonice (novine), Foto: Prijestonica
Senat Prijestonice (novine), Foto: Prijestonica
Ažurirano: 03.11.2017. 21:06h

Novi sastav Senata Prijestonice pokazuje da mu prioritet nije razvoj Cetinja nego očuvanje Demokratske partije socijalista na vlasti ( DPS ), smatraju u opoziciji, navodeći da Senat čine uglavnom članovi DPS -a.

Senat je održao konstitutivnu sjednicu dan nakon predaje izbornih lista za lokalne izbore 26. novembra, iako je posljednja sjednica bivšeg saziva održana u julu.

U Senatu su predsjednik Filip Vujanović, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, v.d. ministra kulture Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, v.d. prorektora Univerziteta Danilo Nikolić, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović.

U odnosu na raniji saziv u Senatu, između ostalih, više nema predstavnika građana Cetinja i NVO.

“Nažalost danas je sastav potpuno drugačiji i čini se da je personalni sastav garant podrške politici DPS -a, a ne razvoju Cetinja, što treba da bude njegov smisao”, kazao je funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

Odbornik cetinjskog parlamenta upozorio je da je prošli saziv često imao konstruktivne predloge, ali da nijesu nailazili na odgovorajuću pažnju sa lokalnog ili državnog nivoa.

Iako je u Senatu Prijestonice ranije bilo predstavnika Skupštine iz redova opozicije, iz Senata nisu odgovorili za što za njih više nema mjesta . Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak, koja je bila u prošlom sazivu Senata, smatra da se razlog krije u namjerama DPS -a da koristi Fond za razvoj. Ona je istakla da je Senat ranije imao isključivo savjetodavnu ulogu, ali da prema novom Zakonu, usvaja program razvoja Prijestonice i upravlja Fondom za razvoj.

“Gotovo da sam sigurna da će se i taj Fond zloupotrijebiti za kupovinu glasova i udovoljavanje vlasti bliskim tajkunima. To su razlozi što onda u Senatu nema mjesta za one koji bi mogli imati drugačije mišljenje i mogli biti nemili svjedoci pristrasne raspodjele miliona eura,” kazala je Bošnjak.

Ona je kazala da je na raspravi u Senatu o Zakonu o prijestonici insistirala da se u njegovom sastavu kod potpredsjednika Skupštine naglasi da on mora biti iz reda opozicije, ali da nije naišla na razumijevanje ostalih članova.

Senat je u srijedu usvojio Program razvoja Prijestonice za 2018, a gradonačelnik je juče poslije sjednice Vlade kazao da su za ključne projekte osigurali šest miliona eura. Program razvoja je, između ostalog, obaveza iz Zakona o prijestonici koji je usvojen krajem jula.

“Sve aktivnosti koje se rade u navodno dugoročnom periodu, a rade se 20 dana prije lokalnih izbora su čisti predizborni marketing. Nekad fabrika čokolade i Marina Abramović, danas Zakon o prijestonici”, smatra Stanić.

Bonus video: