Demokrate Budva: Katnićevo tužilaštvo naklonjeno Careviću, nikad nije procesuiran za bezočnu uzurpaciju

U saopštenju Kluba odbornika Demokrata Budva, Carević je nazvan "polupismeni nadobudni mislilac iz Krimovice koji sebi daje za pravo da u svakoj prilici morališe i iznosi bezočne laži"

6163 pregleda 13 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokratska Crna Gora

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Budva saopštio je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić naklonjeno predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću, zbog čega "nije nikad procesuiran za bezočnu uzurpaciju pola miliona kvadrata državne zemlje u opštini Kotor".

U saopštenju Kluba odbornika Demokrata Budva, Carević je nazvan "polupismeni nadobudni mislilac iz Krimovice koji sebi daje za pravo da u svakoj prilici morališe i iznosi bezočne laži".

“U DN Vijesti i na portalu Vijesti juče je prenijeta netačna interpretacija dopisa koji je Predsjedniku Skupštine Opštine Budva upućen od strane Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, koji potpisuje Milijana Vukotić Jelušić. Direktorat je reagovao na bazi prijave Upravnoj inspekciji koja nije uradila ništa iz spektra svojih nadležnosti kada je u pitanju kršenje Zakona, što jasno ukazuje da kršenja Zakona nije ni bilo. Stoga, Direktorat ne nalaže, kako to pretenciozno navodi neko zlonamjeran iz Carevićevog okruženja, već daje preporuku kako vide razrješenje postojećeg problema", ističe se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata Budva.

Oni su poručili da predsjednik SO Budva i kadar Demokrata Krsto Radović neće ništa "morati", već će dobrovoljno postupiti u skladu sa preporukom nadležnog Ministarstva, što kamko piše u saopštenju Kluba odbornika Demojrata dovoljno govori o lažnim navodima o kršenju zakona na koje su "kolege iz Demokratskog fronta teatralno upozoravale".

"Kada neko krši zakon, postoje kaznene odredbe koje u ovom slučaju nijesu ni razmatrane", piše u reagovanju Kluba odbornika Demokrata Budva dostavljenom redakciji "Vijesti".

Kako ističu postoji mnogo nedoumica vezano za ponuđeno rješenje:

"Da li uopšte postoji potreba za postojanjem Odbora za izbor i imenovanja i ostalih skupštinskih odbora, ako Predsjednik Skupštine na bazi preporuke može da ih "preskoči"? U svakom slučaju, hitna sjednica Skupštine je zakazana u skladu sa preporukom Ministarstva. Kolege iz Demokratskog fronta na ovaj dopis reaguju konstatacijom da je Krsto Radović prekršio zakon. Mi danas pitamo gospođu Srzentić (ministarka javne uprava digitalnog društva i medija Tamara Srzentić) – da li je ovo tačno? Znamo da izbjegava da daje izjave medijima i da odgovara na dopise, (na više dopisa, upravo od gospodina Radovića, nikad nije odgovorila), ali je molimo da ovaj put napravi presedan, jer ne upravlja se Ministarstvom preko Tviter naloga", poručili su iz Kluba odbornika Demokrata Budva.

Oni navode da inspekcijski nadzor koji pominju iz DF-a nije nikad sproveden.

"Da se nešto takvo dogodilo postojao bi barem zapisnik, tako da je sve što su naveli u saopštenju besramna laž. Ako je iko degradirao Opštinu Budva, to je gospodin Carević. Polupismeni nadobudni mislilac iz Krimovice daje sebi za pravo da u svakoj prilici morališe i iznosi besprizorne laži, što je javnost imala priliku da čuje u njegovom posljednjem nastupu na jednom elektronskom mediju. Ali, nije predsjednik jedne opštine koji je ostao bez podrške bitan. Njemu je, očigledno je, potrebna stručna pomoć. Ono što brine je odnos državnih institucija prema ogromnom broju kršenja zakona ove države, na koje su institucije do danas ostale nijeme, od strane upravo Carevića", piše u reagovanju.

Klub odbornika Demokrata Budva dalje navodi da je SDT na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odavno naklonjeno Careviću.

"Zbog toga nikad nije procesuiran za bezočnu uzurpaciju oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta na teritoriji Opštine Kotor. Nije procesuiran ni zbog tenderskih postupaka koje je sprovela opština Budva u kojima u dokumentaciji ne postoji firma "Carinvest doo", ali joj to nije bilo smetnja da nesmetano izvodi radove u svim višemilionskim postupcima u kojima je tender dobila firma "Asfalt beton doo", a čiji je vlasnik uhapšen pod sumnjom za milionske prevare. Nedavni nezakoniti upad Carevićevih ljudi sa fantomkama i kapuljačama u prostorije TOB (Turistička organizacije Budve) i kršenje Zakona o turističkim organizacijama i brojna krivična djela zbog kojih je direktorica Liješević podnijela sijaset krivičnih prijava i dalje su neprocesuirane. Da stvar bude gora, upad je izvršen i u računare preko kojih se vrše plaćanja iz ove organizacije, tako da je veliki problem da li su neka ozbiljna krivična djela već izvršena. Njegovi ljudi, od kojih su neki učestvovali u pljačkaškim ugovorima na štetu TOB, kao recimo Nemanja Kuljača, Carevićev kandidat za direktora, koji je u postupku protiv firme "Copyright" svjedočio protiv TOB, danas uzurpiraju prostorije TOB ignorišući potpuno Ministarstvo Jakova Milatovića", ističu odbornici Demokrata.

Nakon svega navedenog, kako dodaju "svjedoci smo da je Vlada riješila da za sva nepočinstva "nagradi" gospodina Carevića tridesetogodišnom koncesijom na lokaciji Platac, uprkos ogromnom protivljenju lokalne zajednice i mjesnih zajednica sa teritorija Grblja višegodišnjom nezakonitom eksploatacijom iste lokacije koju je DPS-ova Vlada dozvolila, o čemu ovih dana piše i nevladina organizacija MANS".

"Interesantno bi bilo da na ovu temu čujemo i mišljenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, kao i to da li će po uzoru na aktuelne, pokrenuti i slučajeve "Farma", "Kamenolom", "Asfalt"..., a koje se sve odnose na jednu jedinu osobu. Kako god, zabrinjava da Vlada "eksperata" nema "tri čiste" da se suprotstavi lokalnom kabadahiji, a usta su im puna borbe protiv korupcije i kriminala. Gospodo iz Vlade, vaša impotencija uvodi naše društvo u nesigurnost. Građani Crne Gore su glasali za promjenu DPS-ovog koruptivnog sistema, a ne za Vladu koja štiti korupciju. Vrijeme je da pokažete da ste sposobni da vršite vlast, a ne da ispunjavate želje opskurnih likova koji su svoje bogatstvo stekli upravo kao miljenici DPS-a. Petlja sad, hrabrost sad, a onda ćemo lako i u Evropu", zaključuje se u reagovanju Kluba odbornika Demokrata Budva.

Bonus video: