Pomaže Bečiću, a ne dolazi na sjednice

Generalni sekretar Skupštine najčešće nije u plenarnoj sali, ali uprkos tome tvrdi da je “na ruci” predsjedniku u primjeni Poslovnika

27587 pregleda 24 komentar(a)
Nema nepravilnosti u radu i primjeni Poslovnika: Klarić, Foto: Skupstina Crne Gore
Nema nepravilnosti u radu i primjeni Poslovnika: Klarić, Foto: Skupstina Crne Gore

Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću u radu tokom sjednica parlamenta uglavnom pomaže pomoćnica generalnog sekretara, a ne generalni sekretar, iako je to bila dugogodišnja praksa u zakonodavnom domu.

Generalni sekretar Aleksandar Klarić najčešće ne prisustvuje sjednicama, pa ga u plenarnoj sali mijenja pomoćnica Jelena Radonjić.

Klarić je “Vijestima” kazao da je po Poslovniku Skupštine (član 8, stav 1, alineja 4) isključivo pravo šefa parlamenta da se stara o organizaciji rada zakonodavnog doma. Tvrdi da u ovom sazivu parlamenta nisu primijećene nepravilnosti u radu, ali ni u primjeni Poslovnika.

Prema tom aktu, generalni sekretar, koji se imenuje na period od četiri godine, pomaže predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine u primjeni Poslovnika, što bi trebalo da podrazumijeva i prisustvo sjednicama.

Osim toga, sekretar se stara o izradi izvornika zakona i drugih akata, rukovodi Službom Skupštine, stara se o sprovođenju zaključaka parlamenta, naredbodavac je za finansijsko i materijalno poslovanje Skupštine i Službe Skupštine...

Prema podacima sa sajta parlamenta, Klarić ima dvije zamjenice (Lidiju Grdinić i Milenu Vuković Sekulović) i dvije pomoćnice (Jelenu Radonjić i Natašu Komnenić).

Aleksa Bečić i Jelena Radonjić
Aleksa Bečić i Jelena Radonjićfoto: Screenshot/Youtube

U Poslovniku piše da generalnog sekretara, u slučaju privremene spriječenosti, mijenja zamjenik kojeg on odredi, o čemu obavještava predsjednika parlamenta.

Zamjenike imenuje i razrješava Skupština na predlog šefa parlamenta, dok pomoćnike postavlja Administrativni odbor na predlog generalnog sekretara.

Klarić kaže da je u prethodnom periodu više puta pomagao Bečiću u primjeni Poslovnika.

”Generalni sekretar je taj koji se stara o sprovođenju zaključaka Skupštine i obavlja niz poslova koje mu po Poslovniku, po članu 28, pripadaju. Osim generalnog sekretara, saglasno pomenutom članu 8, predsjedniku su u primjeni Poslovnika pomagali zamjenice i pomoćnica generalnog sekretara”, istakao je on.

Klarić je 31. marta, glasovima 41 poslanika, izabran za generalnog sekretara.

Prije toga obavljao je funkciju Bečićevog savjetnika.

U Klarićevoj biografiji piše da je diplomirao međunarodnu politiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirao na temu “Značaj i uloga lokalne samouprave u Evropskoj uniji danas”.

Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na tom Fakultetu.

Radni angažman započeo je 2015. godine u Centru za međunarodnu javnu politiku, gdje je obavljao funkciju predsjednika organizacije.

Učestvovao je u brojnim projektima i konferencijama iz oblasti međunarodne politike i nevladinog sektora.

Govori engleski i italijanski jezik.

Bonus video: