Krivokapić – Varhelji: Uz reforme i jačanje institucija, EU bliska izvjesnost Crne Gore

Predsjednik Vlade poručio da Crna Gora "nema i ne traži" alternativu Evropskoj uniji

7226 pregleda 17 komentar(a)
Krivokapić i Varhelji, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Varhelji, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska unija je, uz nastavak reformskog puta i rada na jačanju institucija, bliska izvjesnost Crne Gore, zaključeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varheljija u Briselu.

„Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna, tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka. To je sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU“, kazao je Krivokapić.

Varhelji je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa Krivokapićem i kazao da je frekvencija kontakata na najvišem nivou snažna potvrda opredijeljenosti Crne Gore da postane sljedeća članica EU. Istakao je važnost intenziviranja procesa integracija i otvorenost EU da pruži tehničku podršku Crnoj Gori.

Premijer je u kontekstu godišnjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru kazao da je Vlada fokusirana na ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te izrazio očekivanje da će do kraja francuskog predsjedavanja EU, odnosnojuna 2022, Crna Gora sprovesti preostale zadatke.

Krivokapić je tokom sastanka informisao sagovornika o programima ekonomskog oporavka i investicija „Evropa sad!“ i „Crna Gora odmah!“, a sagovornici su se usaglasili da je održavanje dobrosusjedskih odnosa ključno za očuvanje stabilnosti i dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, zaključeno je iz Vlade.

Bonus video: