Sudije se ne smiju tjerati u penziju

Predsjednik Evropskog udruženja sudija Đuro Sessa pozvao crnogorske vlasti da ponište izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

3287 pregleda 12 komentar(a)
Foto: https://www.coe.int/
Foto: https://www.coe.int/

Predsjednik Evropskog udruženja sudija (EAJ) Đuro Sessa pozvao je crnogorske vlasti da ponište izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je snižena starosna granica i nosiocima pravosudnih funkcija za obavezni odlazak u penziju, navodeći da je to u suprotnosti sa sigurnošću sudijske funkcije.

”Pišem da bih izrazio zabrinutost zbog nedavno usvojenih izmjena i dopuna crnogorskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima su značajno smanjene godine penzionisanja za sudije. Zakon takođe predviđa različite starosne granice za odlazak u penziju u zavisnosti od pola”, navodi se u pismu upućenom v.d. predsjednici Vrhovnog suda Vesni Vučković, kao predsjedniku države Milu Đukanoviću, Vlade Zdravku Krivokapiću i v.d. predsjednici Sudskog savjeta Vesni Simović Zvicer.

Sessa podsjeća da su nediskriminacija i rodna ravnopravnost osnovna vrijednost u Evropi.

”To je posebno važno u okviru pravosuđa. Svaka diskriminacija u pravosuđu može dovesti do narušavanja nezavisnosti sudije i pravosuđa u cjelini. EAJ podsjeća crnogorske vlasti da je direktna ili indirektna diskriminacija po osnovu pola, predmet zabrana. Konkretno, ovo je zabranjeno Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda protokol 12, član 1. EAJ ističe da izmjene i dopune crnogorskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju diskriminišu žene sudije i ne odražavaju evropske vrijednosti”, dodaje u pismu objavljenom na sajtu Evropskog udruženja sudija.

Predsjednik EAJ navodi da je smanjenje starosne granice za obavezni odlazak u penziju u suprotnosti sa sigurnošću sudijske funkcije, što je, kaže, centralni element evropskih standarda.

Dodaje i da je Sud pravde Evropske unije utvrdio u slučaju Komisija protiv Poljske da smanjenje starosne granice za obavezno penzionisanje sudija krši obavezu ugovora o Evropskoj uniji.

”EAJ naglašava da je sudijski mandat ključna garancija nezavisnosti sudstva i individualnih sudija, koja se ne može povrijediti. EAJ stoga poziva crnogorske vlasti da ponište izmjene i dopune crnogorskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navodi se u pismu zvaničnicima Crne Gore.

Sudski savjet je konstatovao prestanak sudijske funkcije za 27 sudija jer su nakon izmjena Zakona o penzionom osiguranju stekli uslove za odlazak u starosnu penziju - sutkinje sa 64 a sudije sa 66 godina starosti. Dio njih je međutim pokrenuo ustavni i upravni spor.

U Ustavnom sudu se još ne zna kada će odlučivati na ovu temu jer je Sud trenutno u blokadi zbog problema sa kvorumom.

Iz Upravnog suda odgovorili su Vijestima da su tužbe dobili krajem avgusta i da je Sudski savjet dostavio kompletne spise koji su formirani u tom postupku.

“...Upravni sud će pristupiti rješavanju ovih predmeta, čim se obezbijede uslovi za to. Budući da Upravni sud očekuje popunjavanje izborom četiri sudije i predsjednika suda, stavljanjem suda u maksimalni radni kapacitet sa predviđenim brojem sudija, po našoj ocjeni, stvoriće se pretpostavke za rješavanje i ove grupe predmeta. Takođe naglašavamo da ovi predmeti, koji su u fokusu vašeg interesovanja, jesu prioritetni, jer je javnost zainteresovana za iste, ali u cilju pravilnog informisanja, naglašavamo i to da isti ne nose zakonsku odrednicu hitnog rješavanja. U pitanju je odluka Sudskog savjeta, za čije prespitavanje nisu propisani kraći zakonski rokovi u smislu postupanja i odlučivanja od strane suda”, piše u odgovoru portparolke sutkinje Ane Perović Vojinović.

“Zakonodavna i izvršna vlast da se uzdrže od pritiska na sudsku”

EAJ ističe da bi zakonodavne i izvršne grane vlasti trebalo da se uzdrže od pritiska na sudsku vlast na bilo koji način ili oblik. “Sudska vlast treba da ostane nezavisna, što je kamen temeljac vladavine prava. Druge grane vlasti moraju priznati legitimnu ustavnu funkciju pravosuđa... EAJ naglašava da je zadatak Sudskog savjeta da brani nezavisnost sudstva i nezavisnih sudija i ovaj zadatak se ne može potcijeniti”, navodi se u pismu predsjednika Evropskog udruženja sudija.

Bonus video: