Ustavni odbor poziva na saslušanje Budimira Šćepanovića

Današnja sjednica Ustavnog odbora se bavila pitanjem koje je i blokiralo rad Suda - a to je odlazak u penziju sudije Dragoljuba Draškovića. Tema sjednice je bila primjena Ustava Crne Gore na institut prestanka funkcije sudije Ustavnog suda.

5540 pregleda 1 komentar(a)
Ustavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Ustavni odbor, Foto: Skupština Crne Gore

Članovi Ustavnog odbora odlučili su, glasovima poslanika parlamentarne većine, da na konsultativno saslušanje pozovu predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je rekao da će predstavnici te partije glasati protiv, navodeći da je to presedan koji ne bi trebalo da bude na ovakvim sjednicama.

O odluci o saslušanju bio je uzdržan poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Današnja sjednica Ustavnog odbora se bavila pitanjem koje je i blokiralo rad Suda - a to je odlazak u penziju sudije Dragoljuba Draškovića. Tema sjednice je bila primjena Ustava Crne Gore na institut prestanka funkcije sudije Ustavnog suda.

Zbog sporenja oko starosne granice za odlazak u penziju, sudija Drašković tvrdi da tek od naredne godine stiče to pravo, dok dvojica njegovih kolega tvrde da je on od 1. oktobra ove godine trebalo da bude penzioner. Zbog toga odbijaju da rade sa njim i US nema kvorum za odlučivanje.

Skupština je ranije tražila odgovor US u vezi ovog problema i dobila tumačenje kojim nije zadovoljna. Tumačenje je upućeno predsjedniku Skupštine, a ne Ustavnom odboru koji je to tražio.

U toku je i izbor dva kandidata za sudije US, a Odbor bi uskoro trebalo da sasluša kandidate koji su se prijavili na konkurs.

Dva mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su početkom godine u starosnu penziju otišli Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović. Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić je pitala koja je svrha održavanja sjednice da poslanici među sobom o tome raspravljaju, navodeći da je trebalo na sjednicu da pozovu nekog profesora ustavnog prava ili drugog stručnjaka.

Istakla je da preuzimaju ulogu koja im ne pripada.

Predsjednica odbora Simonida Kordić je odgovorila da se pred Ustavnim sudom nalazi čitav niz inicijativa ovog odbora i Skupštine, kao i inicijativa građana o kojima US treba da odlučuje.

"Mi se nalazimo u jednoj ...neortodoksnoj situaciji, gdje US praktično funkcioniše na granici legitimiteta, pa i legaliteta. To zabrinjava javnost, a prevashodno mora i ovaj Odbor", kazala je Kordić.

Istakla je da inicijativa o dovođenju nekog stručnjaka na Odbor može da pođe od bilo kog poslanika, pa i od poslanice Laličić.

Vladimir Martinović (Demokrate) je kazao da sudije US bira Skupština, te da ne vidi problem zbog čega Odbor treba da razmotri ova pitanja, ukaže javnosti gdje se krši Ustav i gdje ga pojedine sudije US same krše i kako se odnose prema samoj državi.

Bonus video: