Radulović: Crna Gora primjer poštovanja prava manjina i multietničkog sklada

Abdrakhmanov je kazao da je Crna Gora prepoznata od najvažnijih partnera OEBS-a kao izuzetan primjer u regionu, posebno kada je riječ o legislativi

2882 pregleda 3 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da, kroz institucije i pravni poredak, štiti prava svih njenih građana, bez obzira na nacionalnost, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je, na sastanku sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Kairatom Abdrakhmanovim, kazao da Crna Gora, kao geografski mala zemlja koja je posvećena zaštiti ljudskih prava, izuzetno cijeni partnerstvo i politički dijalog sa multilateralnim organizacijama poput OEBS-a.

Te organizacije, kako je naveo Radulović, predstavljaju istinske čuvare tih vrijednosti.

On je kazao da spoljnu politiku Crne Gore karakterišu dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja.

“Crna Gora danas čvrsto stoji iza opredjeljenja da kroz institucije i pravni poredak štiti prava svih njenih građana, bez obzira na nacionalnost, dok je u tom kontekstu posebno važna ustavna garancija kojom se štite prava manjina, što Crnu Goru čini prirodnim partnerom OEBS-a”, istakao je Radulović.

Abdrakhmanov je kazao da je Crna Gora prepoznata od najvažnijih partnera OEBS-a kao izuzetan primjer u regionu, posebno kada je riječ o legislativi.

Kako je naveo, opredijeljenost Crne Gore da štiti ljudska prava dokazuje i činjenica da je izabrana za članicu Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u periodu od sljedeće do 2024. godine.

Navodeći da OEBS cijeni namjeru Crne Gore da razvija prosperitetno, inkluzivno i pravedno društvo, Abdrakhmanov je kazao da težnja države da postane članica Evropske unije (EU) zaslužuje punu podršku.

Radulović je, kako su rekli iz Ministarstva, ukazao na opredijeljenost Crne Gore da kroz reformske procese dostigne najviše standarde po pitanju poštovanja vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda.

On je ocijenio da je podrška OEBS-a izuzetno važna u smislu osnaživanja demokratskih procesa i institucija u Crnoj Gori, što u konačnom ubrzava ostvarenje njenog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u EU.

Bonus video: