Crna Gora i OEBS nastaviće tijesnu saradnju

"Crna Gora se navodi kao sjajan primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski odnosi, i kada su u pitanju vaši dalji napori na tom polju, mi vam stojimo na raspolaganju“, kazao je Abdrakhmanov

2961 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora je sjajan primjer u regionu kada je riječ o međuvjerskim odnosima, ocijenio je visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kairat Abdrakhmanov i poručio da ta organizacija ohrabruje dalja nastojanja i zalaganja države na tom putu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom sastanka Abdrakhmanova sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, poručeno je da će Crna Gora i OEBS nastaviti tijesnu saradnju, uz dodatno jačanje partnerskih odnosa.

Abdrakhmanov je ocijenio da je važno nastaviti sa saradnjom i jačanjem partnerskih odnosa i potvrdio da je kvalitetna saradnja ostvarena i na najširem diplomatskom nivou.

On je istakao da prepoznaje zalaganja i doprinos koji u tom dijelu ulaže Skupština i Bečić lično.

Kairat Abdrakhmanov, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Abdrakhmanov je, ukazujući na najbolje prakse parlamenta, ocijenio da je Crna Gora jedna od najnaprednijih zemalja, koja sistemski zastupa poboljšanje položaja nacionalnih manjina.

"Crna Gora se navodi kao sjajan primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski odnosi, i kada su u pitanju vaši dalji napori na tom polju, mi vam stojimo na raspolaganju“, kazao je Abdrakhmanov.

On je ukazao na značaj parlamenta, kao institucije koja manjinama daje prostor da predstave želje i potrebe i istakao da je potrebno nacionalne manjine, kao i predstavnike manjinskih partija uključiti u pripremu zakona.

"Ohrabrujem vas da nastavite ovim putem i uključite u pripremu zakona predstavnike nacionalnih manjina", rekao je Abdrakhmanov.

On je, kako su naveli iz Skupštine, pohvalio zalaganja i posvećenost Bečića procesima u parlamentu.

„Evidentno je koliko ste lično angažovani i koliko imate osjećaja za potrebe građana”, kazao je Abdrakhmanov i poručio da OEBS prepoznaje napredak koji je Skupština napravila u smislu inovacija i transparentnosti.

On je naglasio da je crnogorski parlament u tom smislu na jako visokom mjestu.

Kairat Abdrakhmanov, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Abdrakhmanov je, interesujući se za procedure i normativu koja će urediti predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, poručio da je važno da u tom procesu učestvuju i svi manjinski narodi.

On se saglasio da su dostignuća koja je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU) veoma značajna i ocijenio da Crna Gora ima puno toga da predstavi međunarodnoj zajednici.

"Sva dostignuća Skupštine Crne Gore koja ste naveli u dijelu jačanja rodne ravnopravnosti, položaja manjina i mladih, dio su postojeće agende OEBS-a, i nema sumnji da ćemo nastaviti da Vas podržavamo da nastavite da doprinosite razvoju demokratije“, kazao je Abdrakhmanov.

Bečić je konstatovao da dosadašnji angažman Misije OEBS-a u Crnoj Gori mnogo doprinosi intenziviranju i obogaćivanju odličnih odnosa između te organizacije i Skupštine.

„On je iskazao otvorenost da se saradnja nastavi u tom pravcu“, kaže se u saopštenju.

Bečić je ukazao na značaj pomoći koju OEBS, kao važan strateški partner u učvršćivanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, pruža Crnoj Gori u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja.

Kairat Abdrakhmanov, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

On je naglasio da je za Skupštinu naročito važna oblast demokratizacije, odnosno unapređenja crnogorskog izbornog sistema, jačanje parlamentarnih kapaciteta i demokratskih institucija.

"Sam izborni proces, izbori koji su bili istorijski, ali i tranzicija vlasti koja je uslijedila, protekli su mirno, i Crna Gora je uslovno rečeno, savladala prvu lekciju demokratije i pokazala potreban demokratski kapacitet“, kazao je Bečić.

On je naglasio da je sve što je rađeno u prethodnih 14 mjeseci realizovano sa ciljem da Crna Gora bude učvršćena i snažno postavljena kao evropska, evroatlanska i građanska priča.

Crna Gora, kako je istakao Bečić, kao stabilna i pouzdana članica NATO-a, država koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU i većinsku podršku građana evropskom putu, ubjedljivo najbolji kandidat za članstvo.

„A mi smo ubijeđeni i prva naredna članica EU“, naveo je Bečić.

Bonus video: