Krivokapić: Nulta tolerancija prema diskriminaciji, zato je kadriranje u Vladi ekspertsko

Iz Vlade su kazali da je Abdrakhmanov, "izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora očito i nedvosmisleno na putu ka EU". "Na tom putu Crnu Goru doživljavam kao "sjajnu zvijezdu" i kada je u pitanju odnos prema manjinama, etničkim i vjerskim zajednicama. OEBS izražava punu podršku radu premijera Krivokapića i Vlade na čijem je čelu", rekao je Abdrakhmanov

3896 pregleda 1 komentar(a)
Abdrakhmanov i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Abdrakhmanov i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Naša politika se zasniva na nultoj toleranciji u odnosu na sve vrste diskriminacije, zato je kadriranje u ovoj Vladi sprovedeno na ekspertskoj osnovi i naše opredjeljenje je isključivo građansko, saopštio je danas Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore.

On je kako je saopšteno iz Vlade danas primio Kairata Abdrakhmanova, visokog komesara Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za nacionalne manjine, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Posjeta je vrlo značajna, pogotovo zbog činjenice da se jedan visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, po prvi put nalazi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori", istakao je Krivokapić.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić, "zvaničniku OEBS-a uputio je riječi zahvalnosti i zbog visokih ocjena kojima je vrednovao skladne međuetničke odnose u Crnoj Gori i prepoznao je kao zemlju za primjer drugim državama regiona Zapadnog Balkana".

"Predsjednik Vlade upoznao je Abdrakhmanova da Vlada odnos sa manjinama ostvaruje kroz saradnju sa šest nacionalnih manjinskih savjeta, koji se finansiraju iz budžeta, te da u Vladi procjenjuju da njenu naročitu pažnju trenutno zaslužuje Romski savjet", piše u saopštenju.

Krivokapić je rekao da "Crna Gora, u složenoj globalnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID -19, preduzima snažne socio–ekonomske i političke korake, kako bi ubrzala svoj decenijski put ka EU, kao i da je na tom putu snaženje dobrosujedskih odnosa i promovisanje politika tolerancije, dijaloga i balansa, jedan od prioriteta Vlade na čijem je čelu".

Iz Vlade su kazali da je Abdrakhmanov, "izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora očito i nedvosmisleno na putu ka EU".

"Na tom putu Crnu Goru doživljavam kao "sjajnu zvijezdu" i kada je u pitanju odnos prema manjinama, etničkim i vjerskim zajednicama. OEBS izražava punu podršku radu premijera Krivokapića i Vlade na čijem je čelu", rekao je Abdrakhmanov.

Iz Vlade su kazali da je "visoki komesar pohvalio premijerovu otvorenost za medije i politiku mira i tolerancije koju promoviše i poručio da Crnu Goru doživljava kao državu od koje želi da uči, naročito kada su u fokusu primjeri i prakse koje se odnose na region Zapadnog Balkana".

"Apostrofirajući OEBS-ov slogan "Da niko ne bude izostavljen!", Abdrakhmanov je istakao da je upoznat sa najnovijim pogramima Vlade koji imaju za cilj socio-ekonomski oporavak Crne Gore", piše u saopštenju Vlade.

"Obaviješten sam o Vašim programima kojima želite da privučete strane investitore kako bi poboljšali položaj građana Crne Gore, sa akcentom na podršku sistemu obrazovanja. Podržavam Vas u tome i želim Vam puno uspjeha", poručio je Abdrakhmanov, ponovivši da Krivokapić i Vlada Crne Gore, i ubuduće, mogu da računaju na punu podršku OEBS-a.

Bonus video: