Lajčak: Đukanoviću, ne treba da tražite alternativu, bojim se da gubimo Zapadni Balkan

"Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region", kazao je Lajčak

71466 pregleda 59 komentar(a)
Sa Balkanskog integracionog foruma, Foto: Savo Prelević
Sa Balkanskog integracionog foruma, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2021. 17:06h

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak rekao je da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

"Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću (predsjednik Crne Gore Milo Đukanović). Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i željeli", kazao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici i naveo niz "objektivnih okolnosti koje su na to uticale" - Bregzit, migrantska kriza, ali i skepticizam kod određenih članica.

Kazao je da ubijeđen da ne treba čekati da EU riješi svoje probleme i da se boji da gube Zapadni Balkan.

"Ono čega se plašim je da gubimo Zapadni Balkan koji je privržen našim vrijednostima. Umjesto da se stvaraju pravne države, nezavisni mediji, građansko društvo, depolitizovano pravosuđe, idemo u pravcu jačanja neliberalnih autoritarnih tendencija. Takav Balkan će biti instrument za strateške interese drugih igrača. Zato treba da ubrzamo proces proširenja. Treba da vidimo realno stvari i koliko snažnih pozitivnih signala region šalje ka EU. Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU", kazao je Lajčak.

Poručio je i da zemlje Zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

On je rekao da EU mora biti sigurna da nove članice ne donose dodatne probleme.

"EU nije zadovoljna i sada treba jedni drugima da pomognu", kazao je Lajčak.

Rekao je da je u vezi Sjeverne Makedonije pitanje "kada", jer je ta zemlja učinila sve da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Poručio je da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a EU će to vrijeme iskoristiti da riješi svoje probleme i EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vrijeme.

Lajčak
Lajčakfoto: Savo Prelević

Lajčak je na pitanje moderatora o novcu iz regiona koji ide u EU i ulaganjima u regionu u odnosu na zemlje članice, rekao da je pitanje malo nemoralno.

"Ajmo manje da špekulišemo koliko EU treba da da, a da vidimo šta je Crna Gora uradila za godinu dana", kazao je Lajčak.

Kazao je da je EU daleko najjači investitor u regionu, trgovinski partner i da daje veliku pomoć.

"To je novac građana EU koji su svjesni da novac ide tu", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da EU i on lično podržava proces zajedničkog regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa.

"Ne mislimo da su za region dobri projekti koji razdvajaju region", kazao je on.

Lajčak je kazao da vide da se mijenja globalni politički poredak i da ima mnogo igrača i da želi da se EU pozicionira na globalnoj sceni.

"Da se to desi, odgovor je na Zapadnom Balkanu, ako pokažemo da smo spremni da promovišemo svoje vrijednosti na Zapadnom Balkanu i da ih on prihvati onda možemo da se okrenemo i drugim regionima", kazao je on.

Bonus video: