regionalni forum u barseloni

Radulović: Saradnja u okviru Unije za Mediteran pokazala da izazovi mogu biti riješeni samo zajedničkim snagama

Ministar je kazao da Vlada do kraja godine planira da proglasi treće morsko i priobalno zaštićeno područje u parku prirode Stari Ulcinj

1205 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: MVP
Sa događaja, Foto: MVP

Proteklih godina bili smo svjedoci mnogih izazova, kriza i konflikata, a naša saradnja u okviru Unije za Mediteran pokazala je da ova pitanja mogu biti riješena samo zajedničkim snagama, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na VI Regionalnom Forumu Unije za Mediteran (UzM) u Barseloni.

"Danas, dok se suočavamo sa najvećom zdravstvenom krizom ovog vijeka, vjerujemo da naša saradnja može izgraditi mir, stabilnost, prosperitet i napredak u euro-mediteranskom regionu", kazao je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da su na događaju, čiji su domaćini ministar vanjskih poslova, EU i saradnje Kraljevine Španije Hoze Manuel Albares, u saradnji sa kopredsjedavajućim UzM - Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosna pitanja i Ajmanom Safadijem, ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitskog Kraljevstva Jordana, učestvovali predstavnici 42 države, među kojima su države EU i afričkog kontinenta.

Radulović UZM
foto: MVP

Šef crnogorske diplomatije kazao je da je istorija Mediterana neodvojiva od Evrope sa kojom je geografski, društveno, intelektualno i ekonomski povezana, stoga, kako je naglasio, moramo nastaviti konstruktivan politički dijalog i djelovanje u okviru regionalnih projekata od značaja za naše narode.

Dodao je da euro-mediteransko područje predstavlja stjecište tri kontinenta, kolijevku tri religije i mjesto susreta dvije obale. Na toj liniji, kako je saopšteno, istakao je značaj ostvarivanja ciljeva UzM koji se odnose na uklanjanje zagađenja Sredozemnog mora, zaštitu životne sredine i biodiverziteta, borbu protiv klimatskih promjena, kao i stvaranja prilika za osnaživanje žena, podršku mladima, veću mobilnost ljudi, naučna istraživanja i saradnju univerziteta.

Radulović UZM
foto: MVP

Radulović je informisao učesnike da je Vlada Crne Gore tokom ove godine proglasila dva zaštićena morska područja u zemlji – parkove prirode Platamuni i Katič, te da do kraja 2021. planira da proglasi treće morsko i priobalno zaštićeno područje u parku prirode Stari Ulcinj, što predstavlja doprinos „globalnoj klimatskoj slagalici“. U tom kontekstu, prenio je spremnost Crne Gore da nastavi da doprinosi ciljevima ove organizacije i igra aktivnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, sigurnijeg i ekonomski razvijenijeg regiona.

Predsjedavajući su poručili da razvoj mediteranskog regiona treba da se temelji na jedinstvu i jačanju multilateralnog djelovanja, kako bi zajednički prevazišli nejednakosti i suočili se sa brojnim izazovima na zdravstvenom, humanitarnom i bezbjednosnom planu, saopšteno je iz MVP-a. Ukazali su i na značaj promovisanja održivog razvoja, digitalne transformacije, slobodne trgovine, investicija, kao i stvaranja preduslova za bolji položaj žena i mladih.

Radulović je u Barseloni prisustvovao i svečanom obilježavanju Međunarodnog dana Mediterana, koji, kako je poručeno, predstavlja simbol raznolikog mediteranskog identiteta i treba da bude mjesto dijaloga i saradnje.