"Za očekivati je da je opozicija sigurna da ima makar taj jedan nedostajući glas"

Vujović: Moguće je da inicijativa za smjenu Vlade dobije podršku dijela vlasti, DF će kalkulisati

Vujović smatra da opozicija ne bi ulazila u politički poduhvat za smjenu Vlade, da nije sigurna da će dobiti podršku bar jednog poslanika većine

20045 pregleda 29 komentar(a)
Vujović, Foto: Boris Pejović
Vujović, Foto: Boris Pejović

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra kako je moguće da inicijativa za smjenu Vlade Crne Gore dobije podršku dijela vladajuće većine u parlamentu.

Naime, ocjenjuje Vujović za Radio Slobodna Evropa (RSE) "postoji jasna suzdržanost nekih predstavnika vlasti za dalju podršku premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovim ministrima".

"Oni (Demokratski front - DF) ne moraju da glasaju ni za opoziv ni za opstanak Vlade, mogu da budu suzdržani ili da izađu iz sale kada bude glasanje", kaže Vujović.

On očekuje da će DF kalkulisati i vjerovatno izbjeći scenario po kojem bi mogao da bude odgovoran za eventualni pad Vlade.

"Mislim da će oni i ovoga puta iskontrolisati očekivanu štetu svjesni da bi pad Vlade, kojom su oni veoma nezadovoljni, značio raspad vladajuće koalicije i gubitak hiljada zakonitih ili nezakonitih pozicija u sistemu vlasti. To bi narušilo trenutnu poziciju vladajućih partija i navuklo bijes njihovih birača što nijesu sačuvali vlast nego su je tako lako izgubili", kazao je Vujović.

Vujović smatra da opozicija ne bi ulazila u politički poduhvat za smjenu Vlade, da nije sigurna da će dobiti podršku bar jednog poslanika većine.

Vujović kaže da opozicija u suprotnom rizikuje da inicijativa ne prođe i da eventualni novi zahtjev za opoziv Vlade ne bi mogla da podnese prije isteka 90 dana, kako je propisano poslovnikom.

"Za očekivati je da je opozicija sigurna da ima makar taj jedan nedostajući glas od onih koji vladaju, da izglasaju tu inicijativu, a ne da dođe u neprijatnu situaciju da naredna tri mjeseca ne može da pokrene to pitanje. U prilog toj tezi ide i ono što se mjesecima događa u tajnim i javnim pregovorima vladajuće koalicije iz kojih se vidi da određeni predstavnici vladajuće koalicije pokazuju jasnu suzdržanost da i u buduće daju podršku ovoj Vladi", komentariše Vujović za RSE.

Vlada na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić izabrana je 4. decembra 2020.

Skupština Crne Gore bi na prvoj narednoj sjednici trebalo da raspravlja o inicijativi o povjerenju Krivokapićevoj Vladi, jer je 40 poslanika opozicije podnijelo predlog da se o tome glasa po hitnom postupku.

Vujović, međutim, kaže da je moguć i drugi scenario.

"Ukoliko predsjednik parlamenta procijeni da bi Vlada mogla pasti, on bi mogao da odgodi izjašnjavanje o sudbini Vlade za neko vanredno zasijedanje, odnosno da prolongira cijeli proces. To bi bio nastavak strategije preživljavanja i same Vlade – da nema podršku unutar vladajuće većine ali da i pored svega toga opstaje", navodi Vujović.