Zorčič Bečiću: Slovenija se potrudila da stavi na sto proširenje EU, Crna Gora postigla najveći napredak

"Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo", istakao je Zorčič

4870 pregleda 1 komentar(a)
Bečić i Zorčič, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Zorčič, Foto: Skupština Crne Gore

Slovenija se kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije (EU), potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan, saopštio je predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da su Zorčič i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održali zajedničku pres konferenciju u Državnom zboru Slovenije.

"Obraćajući se medijima poručili su da dvije zemlje imaju jako dobre i sadržajne bilateralne odnose na svim poljima, te istakli da je nastojanje da se tokom trajanja aktuelnih mandata saradnja dodatno ojača i produbi na parlamentarnom nivou", ističe se u saopštenju Skupštine.

U saopštenju se navodi da je "potvrdivši da Crna Gora i Slovenija imaju jako dobre međusobne odnose na svim poljima, Zorčič istakao da je njihova ambicija u toku njihovog mandata da se ti odnosi prodube i na parlametarne nivoe".

"Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije, potrudila se staviti na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan. Crna Gora je na tom području postigla među zemljama najveći napredak. Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo", istakao je Zorčič.

On je dodao da kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju.

"Zajedno sa kolegom Bečićem, dogovorili smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi produbili saradnju između grupa prijateljstva, moguća je i saradnja u okviru grupe poslanica u parlamentima, gdje bi se mogle na tim forumima razmijeniti iskustva kako po pitanju reformi i usvajanja zakonodavstva, tako da bi država kao Crna Gora mogla ući u EU. Veoma je važno, i zato smo kolega Bečić i ja razmijenili iskustva kako voditi parlament, što je u uslovima današnje epidemije teško ne samo u EU, nego i u svijetu. Dakle, situacija je zahtjevna, dolazi do velikih debata u društvu, naravno i u parlamentu, sve to se zaoštrava, i zato treba naći načina kako premostiti ta pitanja. U Sloveniji se možemo suočavati sa raznim opstrukcijama opozicije, a u Crnoj Gori čak i nekih vladajućih stranaka i zato je toliko važnije naći načina kako voditi taj društveni i parlamentarni dijalog", kazao je Zorčič.

On je kazao da mora pomenuti i situaciju na Balkanu.

"Gdje, kako znamo, dolazi do sve veće pojave populizma i euroskepticizma, i sa kolegom Bečićem o tome smo već razgovarali tokom ove posjete i nastavićemo naše razgovore", kazao je Zorčič.

Iz Skupštine su saopštili da je "Zorčič zaključio da se na parlamentarnom nivou nađe neki konsenzus kako se trendovi ne bi nastavili i kako bi se poduprla evropska perspektiva i napredak, izražavajući vjeru da će tome značajno doprinijeti ova posjeta, kao i dalje saradnje između obje zemlje".

Bečić se zahvalio Zorčiču na dobrodošlici i gostoprimstvu.

"Dozvolite mi na početku da se zahvalim mom prijatelju, mom kolegi predsjedniku Zorčiču, na zaista divnim riječima dobrodošlici i gostoprimstvu koje osjećamo na svakom koraku boravka u, nama veoma prijateljskoj i dragoj, Sloveniji. Nakon posjete predsjednika Zorčiča Crnoj Gori u junu mjesecu, više naših susreta koje smo imali širom Evrope, u multilateralnim formata parlamentarne saradnje, mog boravka krajem septembra u Ljubljani, na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, definitivno da ova bilateralna posjeta moje malenkosti i delegacije crnogorskog Parlamenta, daje još jedan pečat našim odličnim ličnim relacijama ali, slobodan sam reći, i izvanrednim odnosima dvije zemlje", istakao je Bečić.

On je dodao da "naše dvije zemlje karakteriše bliskost naroda, karakteriše činjenica da nemamo otvorenih pitanja, niti bilo kakvih problema u bilateralnim odnosima".

"Imamo zajedničku istoriju, dijelimo zajedničku sadašnjost, i idemo zajednički, siguran sam, u uspješnu evropsku i evroatlantsku budućnost. U tom pravcu zaista zahvaljujem Sloveniji na velikoj političkoj i ekspertskoj stručnoj pomoći koju je pružala i pruža Crnoj Gori i na polju evroatlantskih integracija gdje je Slovenija odigrala veliku značajnu ulogu da bi Crna Gora postala punopravna članica NATO saveza, ali i na polju evropskih integracija, gdje je Slovenija i sada, predsjedavajući Evropskom unijom, pokazala zaista punu privrženost afirmaciji politike proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Bečić.

On je kazao da "Crna Gora, kao zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja je lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom Evropske unije, koja ima usklađenu monetarnu politiku sa monetarnom politikom Evropske unije, koja ima rekordnih 80% podrške građana u procesu evropskih integracija, kao zemlje koja definitivno sa 600.000 stanovnika ne može da poremeti bilo kakve strateške tokove unutar Unije".

"Očekujem i naravno, siguran sam da će dobiti dalju podršku Slovenije na evropskom putu, a vjerujem da će to zajednički rezultirati uspjehom zbog kojeg će se radovati, ne samo građani Crne Gore, već i građani Slovenije da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije. Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, za nas je evropski i evroatlantski put bez alternative, ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija Crne Gore i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put. Čini mi se da smo se usaglasili da pozicije koje pokrivamo koje su uvijek izazovne u složenim političkim prilikama i zemljama parlamentarnih demokratija, treba da nastavimo da dajemo doprinos smanjenju tenzija, polarizacije, eleminisanju svega što su ekstremizmi i primitivizmi na političkoj pozornici, kako bi afirmisali dijalog, mir i toleranciju kao puteve bez alternative. Kao što je predsjednik Zorčič rekao, nastavljamo parlamentarnu saradnju na nivou odbora, poslaničkih klubova, grupa prijateljstava, naših ženskih klubova, i na taj način je produbiti oni što smo nas dvojica predsjednika učvrstili na najvišem nivou", kazao je Bečić.

Iz Skupštine su saopštili da Bečić, u pratnji delegacije, boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji na poziv Zorčiča.

"Predsjednik Bečić je tokom posjete Sloveniji razgovarao sa predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem, a tokom trećeg dana posjete sastaće se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa delegacijom šefova klubova poslanika na čijem čelu će biti Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru. Crnogorska delegacija, koja na čelu sa predsjednikom Bečićem, uključuje potpredsjednicu Branku Bošnjak, poslanika Borisa Bogdanovića i savjetnicu predsjednika Sandru Radević, tokom posjete Sloveniji obići će slovenačko primorje, grad Piran i Postojnsku jamu, poznatu turistička atrakcija bivše Jugoslavije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: