"Investitor će zemljište platiti 3,5, umjesto 13,5 miliona eura"

Božović: Država će po osnovu prodaje zemljišta za izgradnju hotela u Baru biti uskraćena za oko 10 miliona eura

Božović je rekao da se na konferenciji za novinare moglo čuti da tu gradnju od svih prethodnih razlikuje to što se država obezbijedila bankarskom garancijom od 7,5 miliona eura da će hotel i zaista biti izgrađen

5154 pregleda 14 komentar(a)
Božović, Foto: SDP
Božović, Foto: SDP

Država će, po osnovu prodaje zemljišta za potrebe izgradnje hotela sa pet zvjezdica u Baru, renomiranog svjetskog brenda Radison, biti uskraćena za oko deset miliona eura, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Vladimir Božović.

Božović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SDP Bar, kazao je da će barska opština po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta biti uskraćena za oko 8,5 miliona eura.

On je rekao da se u ponedjeljak, na konferencji za novinare potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministara ekonomije i finansija, Jakova Milatovića i Milojka Spajića, moglo čuti da će Bar do 2025. godine dobiti hotel sa pet zvjezdica renomiranog svjetskog brenda Radison, koji će u njegovu izgradnju uložiti preko 57 miliona eura.

Povezani članci

29. Novembar 2021.

Milatović: Hotel sa pet zvjezdica u Baru do 2025.

Božović je dodao da se na konferenciji za novinare moglo čuti da tu gradnju od svih prethodnih razlikuje to što se država obezbijedila bankarskom garancijom od 7,5 miliona eura da će hotel i zaista biti izgrađen.

„Međutim, nijeste mogli čuti da će po osnovu prodaje 322 aprtmanske jedinice investitor dobiti oko 145 miliona eura, odnosno da će njegova dobit po osnovu izgradnje hotela iznositi oko 105 miliona eura, pošto će u njegovu izgradnju, što se jedino moglo čuti, uložiti oko 57 miliona eura“, naveo je Božović u saopštenju.

On je rekao da se na konferenciji nije moglo čuti da se urbanistička parcela na kojoj će hotel biti izgrađen nalazi u neposrednoj blizini Sportske dvorane Topolica, da zahvata površinu od oko 27 hiljada metara kvadratnih i da će ono biti predato investitoru po cijeni od 132 eura po kvadratu, iako na tom lokalitetu vrijedi najmanje 500 eura po kvadratu.

„Opština Bar je prije nekoliko mjeseci zemljište kod pružnog prelaza u Bjelišima prodala po cijeni od gotovo 500 eura po kvadratu. Dakle, investitor će zemljište platiti 3,5 miliona eura, umjesto 13,5 miliona eura“, saopštio je Božović.

On je dodao da se na konferenciji nije moglo čuti ni da će investitor biti oslobođen plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta koje u toj zoni iznosi 126 eura po metru kvadratnom izgrađene bruto građevinske površine objekta.

„S obzirom na to da će hotel imati najmanje 66 hiljada metara kvadratnih bruto građevinske površine, investitor po tom osnovu neće platiti Opštini Bar oko 8,5 miliona eura“, tvrdi Božović.

On je naveo da se nije moglo čuti ni da će u okviru hotela biti izgrađene 322 apartmanske jedinice za tržište, čija će prodajna cijena biti oko 450 hiljada eura po jedinici ili ukupno oko 145 miliona eura.

„I zamislite, investitor je prihvatio uslove Vladinih eksperata da bankarskom garancijom od 7,5 miliona eura garantuje da će izgraditi hotel čijom će izgradnjom ostvariti dobit od oko 105 miliona eura. Uslov koji zaista zavređuje svaku hvalu, uz to je još i ekspertski i nadasve domaćinski. Jedina mana mu je što se prostor ne može proizvoditi i što je prostora za ovakvu rasprodaju u Crnoj Gori ostalo veoma malo“, zaključio je Božović.