Pahor: Crna Gora favorit u pristupnom procesu

„Danas želim da znate da je Slovenija vaš prijatelj i saveznik, jer ste vi naš prijatelj i saveznik, i učiniću sve što je u mojoj moći da vam pomognem na putu ka EU“, kazao je Pahor

4121 pregleda 0 komentar(a)
Pahor i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Pahor i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je favorit u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i u perspektivi bi bilo korisno da nastavi tim putem, ocijenio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, poručio da je odlično što je Crna Gora članica NATO-a.

“To ste sjajno odradili, i to će sada pomoći vašoj zemlji da i dalje ostanete bezbjedni”, naveo je Pahor.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazao na važnost regionalne saradnje i poručio da je suštinski važno shvatiti koliko u određenim situacijama znači međusobna pomoć i podrška.

„Navodeći da poznaje prilike na Balkanu i u Crnoj Gori i govoreći o aktuelnom trenutku u pristupnim procesima, Pahor je ocijenio da je u tom procesu Crna Gora favorit i poručio da bi u perspektivi svakako bilo korisno da zemlja nastavi tim putem“, kaže se u saopštenju.

Pahor je istakao da poštuje Crnu Goru.

„Danas želim da znate da je Slovenija vaš prijatelj i saveznik, jer ste vi naš prijatelj i saveznik, i učiniću sve što je u mojoj moći da vam pomognem na putu ka EU“, kazao je Pahor.

Bečić je rekao da je Crna Gora država koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, ima 100 odsto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, kao i snažnu podršku građana integracionim procesima.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je najuspješniji kandidat za članstvo u EU.

„Vaša pomoć našoj zemlji, gospodine predsjedniče, je velika i hvala na tome. Time ste pokazali da je međusobna saradnja ključ prosperiteta i evropskog uspjeha. Kada pomognemo jedni drugima i jedni i drugi dobijamo, dobija i EU”, kazao je Bečić.

On je naglasio da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u NATO.

Bečić je naveo da Crna Gora i Slovenija kao saveznice dijele iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru.

On je rekao da je uvjeren da bi Crna Gora snažno iskoračila naprijed kada bi bili vjerski i nacionalno tolerantniji.

„Onima koji dolaze poslije nas Crnu Goru moramo ostaviti pomirenu i ekonomski stabilnu članicu EU”, kazao je Bečić.

On je ocijenio da je aktuelna posjeta i susret sa najvišim državnim zvaničnicima Slovenije snažna potvrda posvećenosti jačanju političkog dijaloga.

Bečić je dodao da je u središtu razgovora zvaničnika dvije zemlje na svim nivoima, zajednička evroatlanska sadašnjost i evropska budućnost.

On je naglasio da bi Crna Gora veoma cijenila podršku Slovenije u afirmaciji države kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije.

Bonus video: