Bečić: Vjerujem da će početkom naredne godine prioritet biti dijalog vlasti i opozicije

Bečić je kazao je u prethodnom periodu bilo "dijaloga radi dijaloga" koji nijesu imala rješenja ili su imala kratkoročna rješenja.

15280 pregleda 17 komentar(a)
Bečić, Foto: Printscreen
Bečić, Foto: Printscreen

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečič rekao je danas da vjeruje da će početkom naredne godine, nakon rješavanja otvorenih političkih pitanja, prioritet u Crnoj Gori biti dijalog vlasti i opozicije.

"Crnoj Gori sada treba dijalog koji će rezultirati održivim rješenjem. Vjerujem da ćemo nakon ovog dinamičnog decembra, gdje ćemo praktično cjelodnevno raditi u plenumu i nakon rješavanja otvorenih političkih pitanja, da ćemo se početkom naredne godine usmjeriti dijalogu vlasti i opozicije i gdje ćemo svi negdje biti spremni da pomalo izgubimo da bi Crna Gora dobila, jer smo svjesni koliko bi rješavanje tih pitanja značilo na putu Crne Gore ka EU", rekao je Bečić na početku sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji se održava u onlajn formatu.

On je kazao je u prethodnom periodu bilo "dijaloga radi dijaloga" koji nijesu imala rješenja ili su imala kratkoročna rješenja.

Podsjetio je da je, posebno početkom septembra, u Crnoj Gori bila prisutna velika društveno-politička polarizacija i sve to zajedno je usložnjavalo stvaranje zdravih pretprostavki za zdrav dijalog.

Na sastanku će, kako je najavljeno, biti riječi o stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, kao i o načinima za podsticanje nacionalnog konsenzusa o napretku Crne Gore na putu ka EU, a na kraju će biti usvojena Deklaracija sa preporukama.

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), obrazovan je u junu 2010. godine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odbor koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta sastaje se dva puta godišnje. POSP razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, a posebno primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić predstavila je rezultate koje je Crna Gora postigla u dosadašnjem procesu pristupanja.

Ona je zahvalila EU na pomoći tokom pandemije koronavirusa, koja se ogledala u donaciji vakcina, ali i značajnoj ekonomskoj pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije.

"Ovaj sastanak vidim kao još jednu potvrdu evropskog puta Crne Gore, kao još jedan iskorak načinjen u tom pravcu na kojem ćemo, uz podršku evropskih partnera, nastaviti da ostvarujemo značajn napredak koji će dati dodatni impuls ne samo Crnoj Gori nego i cijelom Zapadnom Balkanu", rekla je Kordić.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Gašper Dovžanin, u ime slovenačkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, kazao je da je za slovenačko predsjedavanje unapređenje procesa proširenja od velike važnosti i nastaviće da podržavaju region.

Podsjetio je da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju u procesu pregovaranja, da je lider u regionu, da je otvorila sva 33 poglavlja i uslovno zatvorila tri.

"Ipak, tempo pregovora nastavlja da zavisi od progresa u reformama u ključnom području vladavine prava. Savjet EU nastavlja da prati napredak Crne Gore u ključnim reformama", kazao je Dovžanin.

Vršiteljka dužnosti direktorke za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju EK, Mikela Matuela poručila je da u Crnoj Gori treba da se smire političke tenzije i da fokus bude na reformama i isporučivanju rezultata na putu ka EU.

Šefica Odsjeka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Elsa Fenet rekla je da su velika očekivanja da Crna Gora ostane na svom euro-atlantskom putu i da ne bude ometana u sprovođenju reformi iz evropske agende.

Bonus video: