Usvojena Deklaracija POSP-a sa preporukama

"Na Nacrt je stiglo 40 amandmana. Od toga je 12 bilo od poslanika EP, a 28 od poslanika Skupštine Crne Gore. Usvojeno je osam amandmana – tri od evropskih poslanika i pet amandmana crnogorskih poslanika", saopštio je Bečić

8738 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) usvojio je danas Deklaraciju sa preporukama koje se odnose na ubrzavanje napretka Crne Gore na putu ka EU.

Deklaraciju su jednoglasno podržali članovi crnogorske delegacije u POSP-u, kao i članovi delegacije EP.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao da su se o amandmanima na Nacrt deklaracije izjasnili ranije, zbog rada u virteulnom formatu.

"Delegacija EP je to uradila kroz pisanu proceduru, a delegacija Skupštine Crne Gore na pripremnom sastanku. Na Nacrt je stiglo 40 amandmana. Od toga je 12 bilo od poslanika EP, a 28 od poslanika Skupštine Crne Gore. Usvojeno je osam amandmana – tri od evropskih poslanika i pet amandmana crnogorskih poslanika", saopštio je Bečić.

Najavljeno je da će se sljedeća sjednica POSP-a biti održana 8. i 9. juna 2022. u Strazburu ako dozvole epidemiološke prilike.

Prije izjašnjavanja o Deklaraciji, u nastavku sjednice POSP-a razgovarano je o načinima za podsticanje nacionalnog konsenzusa o napretku Crne Gore na putu ka EU.

Član delegacija Evropskog parlamenta Tomislav Sokol kazao je da su neredi na Cetinju, početkom septembra, pokazatelj da je situacija u Crnoj Gori vrlo nestabilna.

"Činjenica je da su velike razlike unutar parlamentrane većine i to je ono što zabrinjava jer tu imamo sve - od vrlo proveropskih, prozapadnih snaga do proruskih koje su podržane iz susjedne Srbije, budimo realni. To nikako nije dobro i to se vidi u činjenici da imate Vladu koju nema podršku većinu u Skupštini. Situacija ne budi optimizam da će se to poboljšati", rekao je Sokol.

Smatra da EU treba da iskoristi sve mehanizme kako bi Crna Gora ostala na proevropskom putu i da bi EU trebalo i ekonomski još jače da uđe u Crnu Goru.

"Ima i pozitivnih stvari – ministar finansija uspio da pokrene važne refrome, ali generalno ne možemo biti zadovoljni", rekao je Sokol.

Branko Radulović (PzP) pitao je Sokola o kakvom ruskom putu i uticaju Beograda priča.

"Veći je uticaj možda Zagreba nego Beograda. Da li znate ko je mrzio šahovnicu, ko je bombardovao Dubrovnik, a ko je plakao 'oprosti nam, Dubrovniče? Vi sada veličate kao branioce evropskih tekovina ljude koji nijesu odgovarali za to zlo koje su napravili...Vi ne znate ništa o Crnoj Gori ili mnogo znate pa jednostrano govorite. Ne stvara se Crna Gora u Briselu sa takvima kao što ste Vi, nego sa stvara u Crnoj Gori, mi smo multietnička i multikonfesionalna sredina i mi smo Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, muslimani, Hrvati i volimo svoju zemlju. Glavni problem je što i kod nas nije urađena 'sanaderizacija", kazao je Radulović.

On je rekao da nema političara koji nije za proevropsku Crnu Goru, ali biće sve više euroskeptika "ako se vi budete tako odnosili prema nama".

"Tako u pamet se vi, u pamet se mi. Gospodine Bilčik ja sam dao odgovor na pitanje od milion dolara i dajte ga u dobrovoljne priloge", poručio je Radulović.

Predsjedavajući delegacije EP u POSP-u Vladimir Bilčik poručio je da Crna Gora nema samo domaću, nego i regionalnu odgovornost da napreduje u procesu EU integracija, "naročito u vezi sa nekim duhovima o kojima se govorilo, a koji mogu da nas vrate u 90-e".

"Niko to u EU ne želi i vjerujem da niko to stvarno ne želi u Crnoj Gori", poručio je Bilčik.

Raško Konjević (SDP) kazao je da očekuje da u narednom periodu ostvarimo nešto što nijesu uspijevali u proteklih godinu dana, a to je da otvore dijalog.

"Ne možemo biti zadovoljni situacijom i da za godinu dana nijesmo uspjeli, ne da riješimo goruća pitanja, nego ni da otvorimo dijalog", kazao je Konjević.

Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da je za Demokratsku Crnu Goru kompromis najveći državni interes.

"Ali ne kompromis sa organizovanim kriminalom i korupcijom, sa polarizacijom i nacionalizmom, jer je to kompromis koji bi mogao dovesti do promjene vlasti bez izbora ili do izbora bez promjene vlasti, ili bi nas ponovo odveo u jednopartizam ili u neku vladavinu koja bi nam pojela narednih 30 godina života, tako da nema vraćanja unazad, nema kompomisa sa prošlošću jer Crna Gora mora da nauči šta je kompromis", poručio je Bogdanović.

Bonus video: