Bečić: Mnogo dobrih vijesti čeka majke, penzionere...

Predsjednik Skupštine je istakao da je rijetkost da svi poslanici postignu stoprocentnu saglasnost o usvajaju Deklaracije u kojoj je pohvaljeno jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine Crne Gore

59761 pregleda 92 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da su preporuke Deklaracije POSP-a koje je danas usvojio Parlamentarni odbor EU i Crne Gore da se u crnogorskom parlamentu razmotre zaostale zakonodavne inicijative, koje čekaju na parlamentarnu raspravu, i da se da prioritet predlozima zakona koji se odnose na agendu reformi u vezi sa Evropskom unijom.

Istakao je da će, saglasno ovoj preporuci, zakazati sjednicu sredinom decembra na čijem dnevnom redu će se naći više desetina zakona koji su u skupštinskoj proceduri.

Bečić je na konferenciji za novinare u Skupštini nakon sjednice Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruzivanje (POSP), kazao da će plenum razmotriti i one predloge zakona koje je potrebno usvojiti zbog usklađivanja sa EU direktivama i sa drugim standardima evropskih institucija.

“Vjerujem da će se nakon sjednice kolegijuma i saziva za sjednicu koji ću uputiti poslanicima, naći i budžet za narednu godinu, svi prateći zakoni koji prate budžet, značajan dio predloga zakona koji su podnijeli poslanici, a koji će nam omogućiti da, vjerujem, nakon rasprave i usvajanja u Skupštini, imamo pozitivne vijesti u susret Novoj godini za crnogorske građane kada govorimo o obeštećenju majki -korisnica naknade sa troje i više djece, uvođenju dječjeg dodatka za djecu do 18 godina i kada govorimo o povećanju minimalne zarade, povećanju plata zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima u sistemu...”, kazao je Bečić.

Istakao je da će razmatrati predloge zakona koji se odnose na stvaranje povoljnijih uslova za odlazak u penziju ranjivih kategorija.

"Mnogo dobrih vijesti čeka majke, penzionere, djecu, radnike i druge kategorije našeg društva...", rekao je Bečić.

On je kazao da se na sjednici POSP-a isticao neophodni dijalog vlasti i opozicije koji je potreban da bi se riješila otvorena pitanja u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva za koje je potrebno obezbijediti dvotrećinsku ili tropetinsku većinu poslanika.

Bečić je istakao da ta pitanja nisu produkt sadašnje vlasti, nego da su ih naslijedili.

“Nadam se da ćemo, nakon što u decembru razmotrimo sva ova pitanja, i završimo uspješno sjednicu...početkom naredne godine krenuti da rješavamo i ova pitanja koja nas čekaju, a koja su vezana za dijalog vlasti i opozicije i da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu , kojem ćemo opet morati produžiti rad, ...da će početak naredne godine biti posvećen pokušaju postizanja dogovora između vlasti i opozicije o tim ključnim pitanjima”, kazao je Bečić.

Preporukama POSP-a se, kako je kazao, apeluje na nadležne institucije da pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koej su otkrivene u Pandora papirima.

Istakao je da je rijetkost da svi poslanici postignu stoprocentnu saglasnost o usvajaju Deklaracije u kojoj je pohvaljeno jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine Crne Gore u prethodnih 15 mjeseci.

On je rekao da je pohvaljena i transparentnost i otvorenost Parlamenta i poboljšanje ušešća i uloge žena i predstavnika manjinskih partija.

Istakao je da je pohvaljen i niz projekata Skupštine, te da je zadovoljan priznanjima koje su dobili.

"Pozdravljeno je to što je Crna Gora zemlja koja je najviše napredovala na Zapadnom Balkanu i otvorila sva pregovaračka poglavlja. Pozdravljena je i stoprocentna usklađenost naše spoljne politike sa politikom EU, kao i trendovi oporavka ekonomije nakon uspješne turističke sezone", rekao je Bečić.

Bečić je kazao da će inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi biti na narednoj sjednici Parlamenta ako se usaglase sa šefovima poslaničkih klubova.

Istakao je da apeluje da se predsjednik DIK-a izabere u okviru redovne sjednice koja se nastavlja naredne sedmice.

Bonus video: