Abazović: Nisam siguran da je Open Balkan u koliziji sa evropskim integracijama

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana

8997 pregleda 11 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Za nas je Evropska unija (EU) glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade je saopšteno da ja Abazović učestvovao je konferenciji Seesox-a (South East European Studies at Oxford) koja je održana na temu "Otvroreni Balkana i/ili Evropska unija".

Abazović je govoreći o odnosu Crne Gore prema regionalnim inicijativama, naveo da Crna Gora snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

"Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija "stuba" transformacije regiona - vladavina prava i ekonomija", istakao je Abazović.

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana. "Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje "velikodržavni" projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo", saopštio je Abazović. On je kazao da se zalaže za promociju "evropskog duha", a to znači da granice ne treba mijenjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade su kazali da su pored Abazovića, na konferenciji učestvovali i premijer Kosova Aljbin Kurti, Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Zef Mazi, glavni pregovarač Albanije sa EU, diskutantkinja je bila Džesi Barton, sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, dok su medijatori bili Oton Anastasakis, direktor Evropskih studija za jugoistočnu Evropu na Oksfordskom univerzitetu i Belina Budini, dekanica Evropskog univerziteta u Tirani i akademska savjetnica na Koledžu Svetog Antonija na Univerzitetu Oksford.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koja uključuje Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen. Inicijativa je promijenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić. Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta - Memorandum o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: