Bečić: Slovenija i Crna Gora obiluju prirodnim resursima koji su od značaja za cijelu državu

Konstatujući da priroda nije bila škrta prema Sloveniji, Bečić je kazao da razumije razlog velikog broja studenata i građana naše države koji su odabrali i koji biraju Sloveniju kao mjesto za život

3119 pregleda 5 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Pored uspješne saradnje koju njeguju obje strane, Slovenija baš kao i Crna Gora, zaista obiluje prirodnim resursima koji su od značaja za cijelu državu, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tokom zvanične posjete Sloveniji.

On je, kazali su iz Skupštine, posjetio Piran, Predjamski dvorac i Postojnsku jamu.

"Piran je sačuvao svoju tradiciju i posebnost uspijevajući da odoli tendencijama moderne arhitekture. U ovom primorskom gradu koji je bogat dugom istorijom, u kom su ga dočekali predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije i član Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, članovi delegacije oba predsjednika bili su u prilici da, uz lokalnog vodiča, saznaju nešto više o gradu koji je između ostalog poseban i po tome što dva različita entiteta već decenijama borave u ovom gradu sa svim jezičkim i drugim različitostima", piše u saopštenju.

Konstatujući da priroda nije bila škrta prema Sloveniji kada govorimo o prirodnom bogatstvu i ukazujući na sličnosti sa Crnom Gorom u vidu povezanosti primorja i planina, Bečić je kazao da razumije razlog velikog broja studenata i građana naše države koji su odabrali i koji biraju Sloveniju kao mjesto za život.

Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

"Prilikom ove zvanične posjete, delegacija predsjednika Skupštine Crne Gore, u pratnji saradnice za odnose sa javnošću Postojnske jame Matejom Rosa, i vodičem, obišla je Predjamski dvorac, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći zamak u jami na svijetu, gdje je u 123 metra visokoj litici uklesana više od 800 godina stara, neosvojiva srednjovjekovna znamenitost".

Bečić se, navode, upisao u VIP knjigu utisaka zajedno sa Zorčičem napisavši: „Hvala na divnom dočeku. Uživali smo u ovom božanstvu prirode. Živjelo istorijsko prijateljstvo i vječna ljubav naših naroda i naših država“.

On je posjetio i Postojnsku jamu, jednu od međunarodno prepoznatljivih slovenačkih geoloških atrakcija, koja je za turiste otvorena već 150 godina.

"Bečić je tokom posjete potvrdio uspješnu bilateralnu saradnju između Skupštine Crne Gore i slovenačkog Državnog zbora, te naglasio da se u Sloveniji osjeća kao u svojoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: