Radulović: Crna Gora posvećena jačanju medijskih sloboda

Ribeiro je navela da je OEBS spreman da, sa svojom ekspertizom, pomogne Crnoj Gori u cilju jačanja slobode medija

1888 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora je posvećena jačanju cjelokupnog zakonodavnog i društvenog okvira za puno ostvarivanje medijskih sloboda, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su naveli da je Radulović to kazao tokom sastanka sa predstavnicom za medije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Terezom Ribeiro, na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Stokholmu.

“Potpuno smo svjesni važnosti slobodnih i nezavisnih medija, posebno imajući u vidu činjenicu da su oni usko povezani sa slobodom govora, koja je temelj demokratije”, rekao je Radulović.

Sagovornici su se saglasili da u toj oblasti Crna Gora i OEBS imaju odličnu saradnju, kao i da je, kako su kazali, crnogorska Vlada u potpunosti posvećena ispunjavanju svih preduslova za ostvarivanje slobode medija.

Radulović je naveo da je Crna Gora posvećena reformama u toj oblasti, koje podrazumijevaju uvođenje novih i osnaživanje postojećih koncepata, poput internet medija, Fonda za zaštitu medijskog pluralizma, samoregulacije, kao i zaštite prava novinara.

“Kada je riječ o napadima na novinare, Radulović je ukazao na činjenicu da nemili događaji koji su se ranije događali, nijesu zabilježeni tokom ove godine, što takođe predstavlja jasan znak posvećenosti Vlade tom pitanju”, naveli su iz MVP-a.

Ribeiro je navela da je OEBS spreman da, sa svojom ekspertizom, pomogne Crnoj Gori u cilju jačanja slobode medija.

Ona je, kako su kazali iz MVP-a, prihvatila Radulovićev poziv da posjeti Crnu Goru u narednom periodu.

Radulović je u Stokholmu razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova San Marina Lukom Bekarijem.

“Tokom razgovora, dogovorena je posjeta toj zemlji koja će, kako je rečeno, doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa”, naveli su iz MVP-a.

Bonus video: