Sekulović: Neophodna Strategija borbe protiv govora mržnje na nivou regiona, uzročnik tenzija u društvu

Tom prilikom Sekulović je ukazao kako samo razvojem interoperabilnih sistema za identifikaciju i registraciju mješovitih migratornih tokova, kao i nacionalnih koordinacionih centara širom regiona imamo priliku da se izborimo sa negativnim aspektima migracija...

4178 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Neophodno je da se na nivou regiona ili pojedinačno u zemljama Zapadnog Balkana sačini Strategija borbe protiv govora mržnje jer je upravo to direktni uzročnik svih tenzija u našim društvima, samo u različitim pojavnim oblicima koji nam ne dozvoljava da krenemo punom brzinom naprijed.

To je kazao ministar unutrašnjim poslova Sergej Sekulović koji je učestvovao na poziv ministra unutrašnjih poslova Slovenije Aleša Hojsa na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan koji je održan na Brdu pri Kranju u okviru slovenačkog predsjedavanja.

Tom prilikom Sekulović je ukazao kako samo razvojem interoperabilnih sistema za identifikaciju i registraciju mješovitih migratornih tokova, kao i nacionalnih koordinacionih centara širom regiona imamo priliku da se izborimo sa negativnim aspektima migracija, te da ni u jednom trenutku ne treba izgubiti iz vida komponentu humanosti kada je u pitanju prijem ovih lica jer to predstavlja temelje EU i jednu od osnovnih vrijednosti na kojima počiva.

Međutim, istakao je da se mora imati u vidu i bezbjednosna dimenzija i rizici ove pojave.

foto: MUP

"Upravo u tom smislu diskusija je nastavljena na temu implementacijie Zajedničkog Akcionog Plana za borbu protiv terorizma sa osvrtom na napredak i nedostatke ali i izazove i prijetnje sa kojim se susreću sve zemlje kada je u pitanju terorizam", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su istakli da je Forum bio prilika da ministri unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije razmijene mišljenja, upoznaju se sa tekućim i budućim aktivnostima ali i poteškoćama i preprekama u jačanju upravljanja migracijama, azilom i granicama, ali i borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije, te borbi protiv organizovanog kriminala.

Predsjedavajući, Hojs zajedno sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson ukazali su na značaj saradnje i partnerskog odnosa EU sa zemljama Zapadnog Balkana naročito po pitanju neregularnih migracija i u tom kontekstu borbe protiv krijumčarenja migranata, povratka migranata u zemlje porijekla.

Sekulović je takođe istakao da smatra da zajednički istražni timovi sačinjeni od predstavnika relevantnih institucija zemalja regiona i evropskih agencija poput FRONTEX-a i EUROPOL-a predstavljaju ključ uspjeha u ovom segmentu a naročito u borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, drogom i oružjem.

"Djelovanje koje počiva na jakoj međudržavnoj, regionalnoj saradnji i međusobnom povjerenju sa evropskim agencijama i partnerskim službama i u budućnosti treba da bude u fokusu Crne Gore, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije zaista na tome posvećeno rade jer gradimo povjerenje", saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: