Đukanović: Potonja je ura za promjenu vlasti u Crnoj Gori

"Izbori pred nama su prilika da se iz Prijestonice čuje jasan odgovor i prema Vladi Crne Gore i prema svim političkim partijama koje su kreirale sramotan napad na čast i dostojanstvo Prijestonice i na čast i dostojanstvo Crne Gore", kazao je lider DPS-a

9859 pregleda 38 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Lokalni izbori u nedjelju na Cetinju prilika su da se iz Prijestonice čuje jasan odgovor i prema Vladi i prema svim političkim partijama koje su kreirale sramotan napad na čast i dostojanstvo Prijestonice i na čast i dostojanstvo Crne Gore, poručio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović na završnoj konvenciji te partije.

Na događaju su pozvali sve Cetinjane da "kao potomci slobodara i antifašista" daju pečat na "sve dosadašnje izbore i pobjede", te je poručeno da je "otpočela bitka za vraćanje ponosa Crnoj Gori."

Đukanović je istakao, kako je saopšteno, da su izbori za Prijestonicu u svakoj zemlji i u svakom vremenu događaj od posebnog političkog značaja za tu zemlju, a za Crnu Goru i dodatno.

„Nigdje tako najsuštastvenije vrijednosti jednog naroda nijesu duboko utemeljene u biću Prijestonice kao što je to slučaj sa Crnom Gorom i sa crnogorskom Prijestonicom. Kada to kažem imam u vidu i to nepresušno slobodarstvo i jedinstveni antifašizam i to ponosno hiljadugodišnje državno trajanje Crne Gore i crnogorsko gospodstvo i evropejstvo. Sve to je najdublje utemeljeno u crnogorskoj Prijestonici”, rekao je Đukanović.

DPS konvencija Cetinje
foto: DPS

Poručio je da predstojeći izbori, pored tog značaja i pored te dimenzije, imaju i dodatni značaj i kao njihovu posebnu važnost istakao vrijeme, odnosno, “nevrijeme” koje živimo.

“Zbog toga su izbori pred nama prilika da se iz Prijestonice čuje jasan odgovor i prema Vladi Crne Gore i prema svim političkim partijama koje su kreirale sramotan napad na čast i dostojanstvo Prijestonice i na čast i dostojanstvo Crne Gore. Poruka kako sam kazao mora biti veoma jasna: da onaj koji misli da sa građanima Prijestonice komunicira bojnim otrovima i dugim naoružanjem ne može računati na podršku građana ovog grada. A đe je sreće, onaj ko je u zavadi sa svojom Prijestonicom i onaj ko ima problem da prošeta ulicama Prijestonice nema se čemu dobro nadati ni u državi. Kako bi naši stari rekli: Bože zdravlja, nećemo dugo čekati ni na takvu poruku. Zato je trenutak za promjenu i na nivou Crne Gore, zato je potonja ura za promjenu vlasti u Crnoj Gori”, zaključio je Đukanović.

Potpredsjednik DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da su, prije godinu dana, "mnogi ljudi kojima je naša država na srcu" pomislili, i na Cetinju i širom Crne Gore, "pa i neki prijatelji iz međunarodne zajednice", da će određene stvari koje DPS nije radio dovoljno dobro, nakon političkih promjena biti bolje. "Umjesto toga, dobili smo kleronacionalizam i šovinizam, nepotizam i revanšizam, primitivizam i diletantizam. Dobili smo Vladu koja uništava našu zemlju i sramoti nas pred svijetom", kazao je on.

''Zbog svega što su učinili našoj državi i našoj Prijestonici. Zbog svega onoga što mi moramo učiniti kako bismo našim ljudima vratili nadu i optimizam, a našoj zemlji stabilnost i evropsku perspektivu. Zbog ponosa i zbog prkosa. Zbog Lovćena i zbog Belvedera. Zbog onog septembarskog jutra i zbog naše majske zore. Zbog Cetinja i zbog Crne Gore. U nedjelju svi za Demokratsku partiju socijalista'', poručio je Vuković.

Nosilac liste “Da vratimo ponos Crnoj Gori” Miloš Ražnatović kazao je da Cetinje nikada neće zaboraviti, niti oprostiti, kako je kazao, "kukavički napad Zdravka Krivokapića i Crkve Srbije na goloruku cetinjsku omladinu" i građane 5. septembra kada su "nezapamćenom upotrebom hemijskih sredstava pokušali slomiti opravdani bunt građana i uniziti simbol slobode".

“Nijesu ni jači, ni veći osvajači uspjeli pokoriti ovaj kameni prijesto slobode. Niti će to ikada uspjeti oni kojima zloćudni naum nalaže da pokušaju utuliti vječnu zublju slobode koja ponosno sija i sijaće na Cetinju”, poručio je Ražnatović i pozvao građane da u nedjelju budu dio "velike pobjede crnogorskog društva" i "svih progresivnih snaga predvođenih DPS-om".

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan kazao je da vjeruje u svoj grad, u njegov ljudski kapital, potencijale koje nudi u različitim oblastima, a primarno u kulturi, obrazovanju, u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike, zelene ekonomije, te da je slobodarsko i ponosno Cetinje bastion nepokorene Crne Gore i putokaz ka evropskoj budućnosti.

"Znam da cijene i to što se klanjamo sjenima junaka Božićnog ustanka, što smo svakog jula na Lipi Cuckoj, što s ponosom njegujemo antifašističko nasljeđe Cetinja i s pijetetom slavimo 49 narodnih heroja koje je dao naš grad. Cetinje pamti! Zato se uzdam u razboritost mojih sugrađana i sugrađanki, sa kojima dijelim i dobro i zlo, da je Demokratska partija socijalista jedini ispravni izbor i garant stabilnosti'', istakao je Kašćelan.

Na završnoj konvenciji, između ostalih, prisustvovali su i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović i koordinator ispred Izvršnog odbora Andrija Radman.