Krivokapić: Ekonomskim razvojem ćemo ojačati i demokratiju

„Svi procesi koje smo pokrenuli imaju za cilj da građanima omogućimo život dostojan čovjeka 21.vijeka i sve ovo što prije”, kazao je predsjednik Vlade

3626 pregleda 2 komentar(a)
Špoljarić Eger u posjeti Vladi, Foto: Vlada CG
Špoljarić Eger u posjeti Vladi, Foto: Vlada CG

Vlada sprovodi aktivnosti kako bi svi društveni procesi bili pokrenuti u pravom smjeru i kako bi se ekonomskim razvojem i finansijskom podrškom građanima, posredno, na viši nivo podigla demokratičnost, poštovanje ljudskih sloboda, ekološka svijest građana, te afirmisale evropske vrijednosti, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Predsjednik Vlade primio je danas pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i regionalnu direktoricu UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND), Mirjanu Špoljarić Eger. Krivokapić je, zahvalivši na doprinosu u razvoju Crne Gore od strane UNDP-a, koji je, kako je kazao, evidentan već dugi niz godina, razgovarao sa Špoljarić Eger o budućem pružanju podrške te organizacije u projektima održivog razvoja Crne Gore, u okviru Agende 2030. „Ekonomskim razvojem, ojačaćemo i demokratiju. Sve procese koje smo pokrenuli, imaju za cilj da građanima omogućimo život dostojan čovjeka 21.vijeka i sve ovo što prije”, rekao je Krvokapić, kako je saopšteno iz Vlade. Upoznavši sagovornicu sa četiri programa Vlade i procesom digitalne transformacije javnog sektora, Krivokapić je kazao da očekuje pozitivne reakcije od svih regionalnih i evropskih organizacija čija je misija da podrže održive, progresivne projekte, te da će u tom pravcu biti unaprijeđena i saradnja sa regionalnom kancelarijom UNDP-a.

Špoljarić Eger je, kako je saopšteno, zahvalila Vladi i premijeru na tome što prepoznaju važnost prisustva UNDP-a u državi kroz snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost održivom razvoju. „UNDP je spreman da podrži razvoj plana implementacije nacionalno utvrđenih doprinosa i pravednu tranziciju. Konferencija o klimi COP26 je bila prelomni trenutak nakon kojeg države svoja klimatska obećanja treba da sprovedu u djelo – da ublaže štetu i prilagode se pravednoj tranziciji. Mapa puta pravedne tranzicije treba da okupi zajednicu i sve relevantne partnere oko istog cilja, smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 35% do 2030. godine“, naglasila je ona. Ponovila je da je UNDP spreman da i dalje podržava veću inkluzivnost i transparentnost javne uprave kroz digitalizaciju i orodnjavanje javnih politika, koje je, podsjetila je, jedan od preduslova procesa pristupanja EU i održivog razvoja zemlje.

„Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u rad javne uprave doprinos je blagostanju građana, ekonomskom razvoju i kapacitetima zemlje u procesu pristupanja EU. Javna uprava ima važnu ulogu u postavljanju najviših standarda kad je u pitanju različitost, inkluzija, posebno kroz postizanje rodne jednakosti na svim nivoima odlučivanja”, istakla je regionalna direktorica UNDP-a. Ocijenila je i da je Crna Gora stvorila osnovne preduslove za digitalnu transformaciju, koja je ključni faktor ubrzanog napretka u dostizanju Ciljeva održivog razvoja.

„Opredjeljenje UNDP-a je da i dalje podržava Vladu u korišćenju svih elemenata inkluzivnog digitalnog ekosistema u cilju pružanja boljih usluga građanima“, dodala je Špoljarić Eger.

Bonus video: