Krivokapić: Fundametalan korak ka EU se se odnosi na vladavinu prava i borbu protiv korupcije

„Danas otvaramo Počasni kozulat u Vašom glavnom gradu i nadam se da će nam on biti od izuzetne pomoći kako bi postigli intenzivniju bilateralnu saradnju”, rekao je Rataš.

5170 pregleda 4 komentar(a)
Rataš i Krivokapić, Foto: gov.me
Rataš i Krivokapić, Foto: gov.me

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas na Vili Gorica sa predsjednikom Parlamenta Estonije Jurijem Ratašom.

Istakavši činjenicu da dočekuje predsjednika Parlamenta države koja je prva ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, i pouzdane sjevrnoatlantske saveznice, Krivokapić je kazao da je Estonija tradicionalni prijatelj i partner Crne Gore.

Krivokapić je upoznao Rataša sa programskim djelovanjem Vlade Crne Gore, kako bi unaprijedila ekonomiju.

Predsjedniku estonskog parlamenta, Krivokapićje predočio strategiju jačanja putne i privredne infrastrukture i ekonomske diverzifikacije koje će zaustaviti odliv mladih ljudi sa sjevera, u centralnu i južnu regiju države i zemlje Evropske unije.

„Naš strateški cilj je da Crna Gora bude neraskidivi dio Evropske unije, a fundamentalan korak ka njoj jeste onaj koji se odnosi na vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Svi projekti i snage ove Vlade u funkciji su ostvarenja ovog cilja“, rekao je Krivokapić.

Poželjevši uspješan rad Počasnom konzulatu Estonije u Crnoj Gori, koji će upravo danas biti otvoren u Podgorici, Krivokapić poručio je da se nada da će u ostvarenju evropskog cilja, Crna Gora u Estoniji i nadalje imati iskrenog saveznika.

Rataš nije krio zadovoljstvo što se nalazi u „sjajnoj i prelijepoj zemlji“, te da je povod ovoj posjeti izgradnja još snažnijih odnosa između dvije države.

„Danas otvaramo Počasni kozulat u Vašom glavnom gradu i nadam se da će nam on biti od izuzetne pomoći kako bi postigli intenzivniju bilateralnu saradnju”, rekao je Rataš.

Apostrofirajući značaj sajber bezbjednosti u savremenim uslovima komunikacije, Rataš je kazao da je potrebno do kraja iskoristiti već postojeće potencijale saradnje, kako bi se što funkcionalnije podijelila iskustva u mnogim oblastima, naročito u sektoru informatike i digitalizacije.

„Geografski smo udaljeni, ali veliki broj naših građana posjećuje Vašu zemlju. Prepoznajemo prostor da možemo sarađivati i u oblasti obrazovanja”, istakao je Rataš.

On je poručio da Crna Gora može da računa na punu podršku u pravcu njenog priključenja Evropskoj uniji te da će se, uvjeren je, politika prijateljstva dvije države samo produbljivati budućom zajedničkom proaktivnošću.

Bonus video: