Odbor predložio Mugošu za predsjednika DIK: Podržali ga poslanici URE, DPS, SDP, SD i BS

Za kandidata Nikolu Medojevića glasali su poslanici Demokratskog fronta(DF), Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP)

37918 pregleda 97 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Printscreen
Sa sjednice Odbora, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.12.2021. 11:05h

Administrativni odbor predložio je Skupštini Crne Gore da imenuje za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Nikolu Mugošu.

Za njega je glasalo sedam članova odbora.

Mugošu su podržali poslanici Građanskog pokreta URA, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS).

Za kandidata Nikolu Medojevića glasali su poslanici Demokratskog fronta(DF), Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP).

Nikola Mugoša je pravni savjetnik u DIK od 2015. godine.

Magistrirao je izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija.

Povezani članci

08. Decembar 2021.

URA tas na vagi za izbor šefa DIK-a

U njegovoj biografiji piše da je član Radne grupe za izborni integritet Međunarodne fondacije za izborne sisteme u Vašingtonu.

Usavršavao se na temu izbornih procesa, sertifikovani je posmatrač izbora. Bio je i izvjestilac Crne Gore na Komitetu OEBS-a u Beču u vezi izborne reforme.

Kandidati Amer Šukurica i Jovan Vojinović nisu dobili nijedan glas.

Fotelja čelnika DIK upražnjena je od 17. juna, kad je Skupština razriješila Aleksu Ivanovića.

Konkurs za predsjednika DIK-a raspisan je u julu ove godine, a Administrativni odbor je 30. jula održao konsultativno saslušanje prijavljenih kandidata. To su bili Nikola Mugoša, Amer Šukurica i Jovan Vojinović, dok se Nikola Medojević nije pojavio.

Mugoša, Šukurica i Vojinović kazali su na konsultativnom saslušanju pred odborom da nisu politički angažovani i da im je prioritet unapređenje transparentnosti DIK-a.

Na saslušanju se nije pojavio Medojević, jer skupštinska služba, kako je tada saopštio predsjednik odbora Milun Zogović, nije uspjela da stupi u kontakt s njim.

OEBS je ranije preporučio da na čelo DIK-a treba izabrati kredibilnog kandidata koji poznaje izborno zakonodavstvo.