Delegacija EU u Crnoj Gori: Pratimo postupak izbora novog predsjednika Državne izborne komisije

"Ohrabrujemo sve političke aktere da finalizuju proces imenovanja nezavisnog, politički neutralnog i kompetentnog predsjednika DIK"

2696 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori, "Vijestima" je saopšteno da prate postupak izbora novog predsjednika Državne izborne komisije.

"Ohrabrujemo sve političke aktere da finalizuju proces imenovanja nezavisnog, politički neutralnog i kompetentnog predsjednika DIK. Kako je preopručeno od strane OEBS/ODIHR-a, Crna Gora treba da sprovede sveobuhvatnu reformu u cilju usaglašavanja izbornog zakonodavnog okvira i regulisanja ključnih aspekata izbora, kroz inkluzivan proces, znatno prije narednih izbora", navodi se u odgovoru Delegacije EU u Crnoj Gori.

Administrativni odbor predložio je danas na sjednici da Skupština imenuje za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Nikolu Mugošu.

Mugošu su podržali poslanici Građanskog pokreta URA, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS).

Za kandidata Nikolu Medojevića glasali su poslanici Demokratskog fronta(DF), Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP).

Nikola Mugoša je pravni savjetnik u DIK od 2015. godine.

Magistrirao je izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija.

Bonus video: