OEBS i Delegacija EU pozdravili izbor Mugoše za šefa DIK-a

"Građani i građanke zaslužuju da poslanici i poslanice glasaju u javnom, a ne u uskom partijskom interesu. Zato su unakrsna glasanja demokratska tekovina, a rovovska ukopavanja oko kratkoročnih interesa izraz deficita demokratskih praksi u Crnoj Gori”, saopšteno je iz CGO

12384 pregleda 18 komentar(a)
Dobio podršku opozicije i GP URA: Nikola Mugoša, Foto: Vijesti ND
Dobio podršku opozicije i GP URA: Nikola Mugoša, Foto: Vijesti ND

Skupština Crne Gore izabrala je sinoć savjetnika u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Nikolu Mugošu za predsjednika, nakon što ga je juče predložio Administrativni odbor.

On je izabran glasovima poslanika opozicije i Građanskog pokreta URA, kao ekspert za izborno zakonodavstvo.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori juče je pozdravila odluku Administrativnog odbora da, kako su naveli, krene naprijed po pitanju izbora predsjednika DIK-a, navodeći da je ta pozicija “ključna za transparentnost i izgradnju povjerenja javnosti u izborni proces. Podsjećaju da je to ranije preporučila OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)”.

Iz Delegacije EU su juče “Vijestima” saopštili da prate postupak izbora novog predsjednika DIK-a. “Ohrabrujemo sve političke aktere da finalizuju proces imenovanja nezavisnog, politički neutralnog i kompetentnog predsjednika DIK. Kako je preporučeno od strane OEBS/ODIHR-a, Crna Gora treba da sprovede sveobuhvatnu reformu u cilju usaglašavanja izbornog zakonodavnog okvira i regulisanja ključnih aspekata izbora, kroz inkluzivan proces, znatno prije narednih izbora”, navodi se u odgovoru iz Delegacije.

Predlog Odbora pozdravili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji podsjećaju da su u više navrata podržali stav OEBS-a da za predsjednika treba izabrati kandidata sa profesionalnim referencama u oblasti izborne materije. “Povjerenju u izborni proces doprinosi izbor najboljeg kandidata, a ne partijska trgovina”, naveli su u saopštenju iz CGO.

Mugošu su na Administrativnom odboru podržali poslanici GP URA, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, kao i kasnije na plenumu.

Odluka poslanika GP URA da podrže Mugošu umjesto advokata Nikole Medojevića, juče je izazvala lavinu kritika kolega iz vladajućeg saveza i aluzije na političku korupciju.

Šef Poslaničkog kluba GP URA i član Administrativnog odbora Miloš Konatar je saopštio da se URA isključivo vodi interesima građana i države Crne Gore, a ne bilo kog političkog subjekta.

Poslanici Demokratskog fronta(DF), Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP) su na Administrativnom odboru glasali za Nikolu Medojevića, i očekivali su i podršku GP URA kako bi on bio izabran. Kandidati su bili i Amer Šukurica i Jovan Vojinović, ali nisu dobili nijedan glas.

Nikola Mugoša je magistrirao izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija. U njegovoj biografiji piše da je član Radne grupe za izborni integritet Međunarodne fondacije za izborne sisteme u Vašingtonu.

Usavršavao se na temu izbornih procesa, sertifikovani je posmatrač izbora. Bio je i izvjestilac Crne Gore na Komitetu OEBS-a u Beču u vezi izborne reforme.

Mjesto čelnika DIK upražnjeno je od 17. juna, kad je Skupština razriješila Aleksu Ivanovića. Konkurs za predsjednika DIK-a raspisan je drugog jula ove godine, a procedura izbora okončana je tek julče.

OEBS je ranije preporučio da na čelo DIK-a treba izabrati kredibilnog kandidata koji poznaje izborno zakonodavstvo.

Potreba za izborom predsjednika DIK-a je značajna i nakon lokalnih izbora Petnjici, na Cetinju i Mojkovcu, gdje po eventualnim pritužbama na odluke triju opštinskih komisija, ne bi imao ko da se izjasni jer DIK ne može da radi bez predsjednika.

Demokrate su bile uzdržane tokom glasanja na plenumu dok su DF i SNP bili protiv izbora Mugoše, zamjerivši mu, da je “nepouzdan” jer je bio savjetnik Alekse Ivanovića.

Bonus video: