"razgovaralo se o položaju hrvatske nacionalne zajednice i problemima hrvata"

HGI: Plenković naglasio da Vlada na čijem je čelu aktivno vodi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini

"Sagovornici su iskazali značaj komemoracije i odavanja počasti žrtvama ratnog logora u Morinju"

1756 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) saopštila je danas da je predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković "naglasio da Vlada na čijem je čelu aktivno vodi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini i da je to jedan od prioriteta u njegovom radu".

Iz te partije je saopšteno da je prilikom posjeta ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića službenom Zagrebu upriličen susret s Plenkovićem.

"Na sastanku u Banskim dvorima, a na poziv premijera Plenkovića bili su i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Tom prilikom razgovaralo se o položaju hrvatske nacionalne zajednice i problemima s kojim se Hrvati suočavaju. Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je kazao da će Republika Hrvatska i dalje pomagati Crnoj Gori na njenom evropskom putu. On je naglasio da Vlada na čijem je čelu aktivno vodi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini i da je to jedan od prioriteta u njegovom radu. Premijer Plenković je podsjetio da je nedavno bio u Crnoj Gori i razgovarao s hrvatskim predstavnicima političkog, društvenog i kulturnog života, koji su ga dočekali u Domu kulture u Donjoj Lastvi, a prije toga je imao posjet novoizabranom kotorskom biskupu msgr. Ivanu Štironji", kazali su iz HGI.

Oni su dodali da se pored bilateralnih pitanja govorilo i o situaciji na Jugoistoku Evrope, pri čemu je kako je kazali iz HGI, Plenković "ponovio pozitivan stav o proširenju".

"Sagovornici su iskazali značaj komemoracije i odavanja počasti žrtvama ratnog logora u Morinju. Vuksanović i Deković su zahvalili premijeru Plenkoviću na snažnoj, jasnoj i konkretnoj pomoći. Česti sastanci, kao i neformalni susreti, koje imaju predstavnici Hrvata iz Crne Gore, s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem potvrda je da Hrvati nisu sami u borbi za svoja prava i da Republike Hrvatska čvrsto stoji uz njih", zaključuje se u saopštenju HGI.