Marković: Poruke fon der Lajen daju zamajac ispunjenju preporuka EK

Marković je zaključio da je uspješna politika proširenja u obostranom interesu Unije i Zapadnog Balkana, te ocijenio da je optimalan način da se to dokaže, na zaslugama zasnovano ubrzano učlanjenje Crne Gore

5212 pregleda 1 komentar(a)
Marković i fon der Lajen, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Marković i fon der Lajen, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU), ambasador Petar Marković, predao je akreditivna pisma predsjednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen.

Fon der Lajen i Marković, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, razmijenil su mišljenja o evropskoj perspektivi Crne Gore i narednim koracima ka članstvu Crne Gore u EU.

"Ambasador Marković izrazio je posebnu zahvalnost predsjednici EK zbog njene nedavne posjete Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana, te poručio da njene jasne, konkretne i ohrabrujuće poruke poslate tom prilikom o potrebi nastavka evropskog puta Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidata za članstvo u Uniji i dalje daju zamajac ispunjenju preporuka EK i obaveza iz evropske agende", kazali su iz MVP.

Navode da je Marković informisao fon der Lajen o ključnim tekućim i planiranim reformama u oblastima vladavine prava i ekonomije, te izrazio očekivanje da će se snažna podrška evropskih partnera u ostvarivanju zajedničkih strateških ciljeva nastaviti.

On je najavio i predstojeći XIV sastanak Međuvladine konferencije u Briselu sljedeće sedmice, "uz čvrsto opredeljenje naše strane da taj događaj bude još jedan snažan politički podsticaj ka članstvu zemlje sa rekordnim stepenom podrške Uniji".

"Zaključio je da je uspješna politika proširenja u obostranom interesu Unije i Zapadnog Balkana, te ocijenio da je optimalan način da se to dokaže, na zaslugama zasnovano ubrzano učlanjenje Crne Gore kao najmanje, ali i ka tom cilju najviše odmakle zemlje koja se bez ostatka usklađuje sa vanjskom politikom EU, već ima euro, bilježi rekordni rast i jedina je otvorila sva pregovaračka poglavlja".

Iz MVP su kazali da je fon der Lajen ponovila ocjenu da je Crna Gora odmakla najdalje na evropskom putu i izrazila nadu da će predstojeća Međuvladina konferencija biti dodatni impuls za Crnu Goru da odlučno nastavi putem usaglašenih reformi.

"Cijeneći napredak koji je Crna Gora ostvarila do sada, iskazala je uvjerenje da su koraci ka vladavini prava sa jedne i što bolje korišćenje sredstava iz Evropskog ekonomskog i investicionog plana sa druge strane, prioritetne trase puta u narednom periodu. Predsjednica EK na kraju je dodala da se raduje čestim kontaktima sa Crnom Gorom i poželjela ambasadoru Markoviću srećan rad, uz konstataciju da su vrata Komisije za nas uvijek otvorena", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: