Helikopteri stižu 2018, Bošković ne kupuje novi auto za sebe

Planom javnih nabavki Ministarstva odbrane za 2017, za kupovinu helikoptera predviđeno je 29,9 miliona eura
249 pregleda 40 komentar(a)
Bellhelikopteri, Foto: BELLHELICOPTER.COM
Bellhelikopteri, Foto: BELLHELICOPTER.COM
Ažurirano: 02.11.2017. 06:13h

Ministarstvo odbrane kupiće višenamjenske helikoptere od američke kompanije “Bell helicopters” u okviru plana modernizacije Vojske Crne Gore.

Zaključivanje ugovora se očekuje početkom 2018. godine kad se preciziraju svi detalji ugovora, potvrdili su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

“Nakon prikupljanja ponuda od kompanija koje su ispunjavale zahtjeve propisane tehničkom specifikacijom, Vazduhoplovstvo VCG je, analizirajući sve tehničke aspekte ponuda, predložilo Ministarstvu da se nabave helikopteri kompanije Bell Helicopter, Fort Worth, Teksas”, saopšteno je iz Ministarstva.

Planom javnih nabavki za 2017, za kupovinu helikoptera predviđeno je 29,9 miliona eura.

Planirana je kupovina tri helikoptera.

Iz Ministarstva su kazali da je riječ konkretno o helikopteru tipa “bell 412 EPI/EP”, koji je četvorokraki, dvomotorni helikopter dizajniran, opremljen i namijenjen za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka.

Ovi helikopteri su namijenjeni za prevoženje putnika, medicinske evakuacije, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima, ali i nadzor granice.

Uz pilota, oni mogu da prime do 14 putnika, stoji na sajtu kompanije.

Crna Gora postala je članica NATO 5. juna.

Delegacija Ministarstva, na čelu sa Boškovićem, sredinom juna bila je na vodećem svjetskom sajmu vazduhoplovstva “Le Burže” u Francuskoj. Kako je navedeno, tada su imali sastanke sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom helikoptera, radara i besplitonih letjelica.

Pored srednjih višenamjenskih helikoptera, prioritet Ministarstva do 2025. su nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora, oklopnih vozila za opremanje deklarisanih snaga, transportnih sredstava, kao i različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unapređenje sposobnosti jedinica Vojske.

Sredstva planirana za opremanje i modernizaciju Vojske su projektovana na oko 110 miliona eura.

Za nabavku više vozila 320.000, Bošković ne dobija novi auto

Ministarstvo odbrane planira da za 320.000 eura kupi više vozila, između ostalog i tri putnička manje klase zbog skupog održavanja starih. Neće biti nabavke automobila za ministra.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je ministarka javne uprave Suzana Pribilović dobila 30.000 od Vlade za kupovinu automobila. Planom MO je predviđena kupovina specijalnih vozila (autocisterna i terenskih vozila), vozila za potrebe funkcije održavanja na terenu i tri putnička vozila manje klase. “Nabavkom novih vozila, koja ne podrazumijevaju nabavku vozila za potrebe ministra, značajno će se uštediti sredstva za održavanje postojećih, posebno imajući u vidu garantne rokove, ali i potrebe kako VCG tako i MO. U skladu sa ovim, a u svrhu uštede sredstava za održavanje, Ministarstvo trenutno sprovodi proceduru prodaje starih i nerentabilnih vozila, gdje će se sredstva od njihove prodaje koristiti za opremanju i modernizaciju Vojske Crne Gore,” rekli su iz MO.

Bonus video: