Ako Vlada preživi glasanje o nepovjerenju, na stolu još jedna opcija

I Front će morati da ruši izbornu volju sa DPS-om

Demokratski front mogao bi da računa jedino na podršku opozicije njihovoj potencijalnoj inicijativi za skraćenje mandata Skupštini

77262 pregleda 50 komentar(a)
Sve više zahtjeva za prijevremene izbore: iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic
Sve više zahtjeva za prijevremene izbore: iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic

Ako Vlada premijera Zdravka Krivokapića u ponedjeljak dobije povjerenje u parlamentu, Demokratski front (DF) bi za najavljenu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini mogao da računa jedino na podršku opozicije.

Eventualnim skraćenjem mandata aktuelnom sazivu parlamenta, otvorila bi se mogućnost za raspisivanje vanrednih (parlamentarnih) izbora, koje traže i DF i opozicija.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, najavio je u ponedjeljak da će ta politička grupacija, ako do 10. decembra ne dobije potvrdan odgovor na ponudu o novoj vladi, obavijestiti kolege iz vlasti da su se stekli uslovi za pokretanje dogovora o organizovanju vanrednih izbora.

Međutim, šef poslaničkog kluba DF-a, Slaven Radunović, rekao je prekjuče u parlamentu da taj politički savez neće “obarati” Vladu s DPS-om, ali da će je “srušiti” kad obezbijedi 41 glas za formiranje novog kabineta. “Onda ćemo je ‘sruštiti’ na naš predlog. Nadam se da će to biti vrlo brzo, jer skoro da nema nikog ko je zadovoljan ovom Vladom...”, naveo je on.

Šta je konačan stav DF-a moglo bi biti poznato nakon ponedjeljka, jer je glasanje o povjerenju Vladi prva tačka nove sjednice parlamenta koja tada počinje.

Radunović
Radunovićfoto: Luka Zeković

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” nisu izričito odgovorili na pitanje da li bi bili spremni da podrže da se Skupštini skrati mandat, već su ponovili da su ih građani birali da bi upravljali u njihovo ime do 2024. godine - odnosno do kraja mandata trenutne vlasti.

”Naredni izbori treba da budu održani tek 2024, odnosno u redovnom roku. Sve suprotno tome smatramo izdajom izborne volje građana, jer je neosporna činjenica da niko od glasača tri koalicije koje čine skupštinsku većinu (‘Za budućnost Crne Gore’, ‘Mir je naša nacija’ i ‘Crno na bijelo’) nije glasao za to da njihovi predstavnici budu šlauf za spasavanje kriminogenog i antidemokratskog bivšeg režima. Zbog toga se to o čemu se ovih dana sve glasnije govori kao o opciji, može uraditi samo na jedan način - putem brutalne političke korupcije i suprotno svakom demokratskom načelu”, rekao je listu poslanik Demokrata Albin Ćeman.

Ćeman
Ćemanfoto: Demokrate

Iz Građanskog pokreta (GP) URA “Vijestima” su saopštili da ne bi glasali za skraćenje mandata, kao što neće ni za nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

”Prava adresa za to pitanje su politički subjekti koji najavljuju ‘rušenje’ Vlade od njenog izglasavanja. Ako slijedimo svi naše javno saopštene stavove, onda je logično očekivati da bi DF i Demokratska partija socijalista (DPS) glasali za skraćenje mandata parlamentu”, kazala je politička direktorka GP URA, Ana Novaković Đurović.

”Vijesti” iz najvećih opozicionih partija - koje čekaju epilog inicijative o nepovjerenju Vladi - nisu dobile zvaničan odgovor da li bi one podržale skraćenje mandata parlamentu ako bi se taj predlog našao u skupštinskoj proceduri. Samo su iz Bošnjačke stranke (BS) odgovorili da će glasati za nepovjerenje Vladi, a da će stav o eventualnoj inicijativi o skraćenju mandata, saopštiti nakon što ona bude ozvaničena i nakon što se detaljno upoznaju s njom.

Prema Ustavu Crne Gore, Skupštini mandat može prestati prije vremena - skraćenjem ili njenim raspuštanjem. Predlog za skraćenje mogu podnijeti predsjednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 25 poslanika a odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

Partijama vlasti danas ističe rok za izjašnjenje na ponudu DF-a o formiranju nove vlade i izboru novog premijera.

Oni su se time vratili na svoje prvobitne pozicije, jer su nakon 5. septembra i ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, bili u privremenom primirju s premijerom, koje je okončano nakon što su propali pregovori o rekonstrukciji Vlade.

Upitan kakav je odgovor Demokrata na ponudu DF-a i da li će ga zvanično dostaviti tom savezu, Ćeman je kazao da je njihov stav poznat i da se neće izjašnjavati o “parcijalnim ponudama”.

”Odmah nakon što smo dobili inicijativu DF-a, odgovorili smo javno: oni subjekti koji su odbili rekonstrukciju - kao najoptimalnije rješenje koje je podrazumijevalo sve potrebne kompromise između subjekata parlamentarne većine - treba da se usaglase o modelu za izlazak iz krize. Više puta smo upoznali javnost sa odlukom da ćemo, kad se DF i GP URA usaglase, saslušati taj model i prema njemu se odmah odrediti”, istakao je on.

Novaković Đurović, s druge strane, navodi da u platformi DF-a nema “neke kvalitativne promjene” u odnosu na dosadašnje ponude.

”Nećemo glasati za skraćenje mandata, ni za nepovjerenje”: Novaković Đurović
”Nećemo glasati za skraćenje mandata, ni za nepovjerenje”: Novaković Đurovićfoto: Savo Prelević

Ona kaže da se ideja tog saveza za promjenu političke situacije i dalje naslanja na formiranje “političke vlade”, u vezi sa čim je, dodaje, URA dala jasan stav - da takva vlada za njih, u ovom trenutku, nije rješenje.

”Eksperstka vlada nastala je kao rješenje upravo zbog ideoloških i programskih razlika između konstituenata vladajuće većine - dominantno zbog razlika između GP URA i DF-a. Sve što se dešava u posljednjih godinu - a posebno posljednjih dana - učvršćuje nas u stavu da je to bio jedini ispravan izbor”, poručuje Novaković Đurović.

Krivokapić: Možda se pojavi glas za smjenu Vlade

Premijer Krivokapić kazao je juče, govoreći o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, da očekuje da se neće desiti “još jedna politička korupcija”. On je istakao da ne može da zamisli da neko “iz pohlepe ili kockarskog pristupa” pristane da promijeni izbornu volju građana.

Upitan da li sumnja da će biti političke korupcije, Krivokapić je odgovorio potvrdno, dodajući da ni o jednom imenu u ovom trenutku ne treba govoriti.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

”Možda se to ime pojavi taj dan, ali ne vjerujem da su ljudi u ovom trenutku, bez obzira na sve što imaju, na takvom fonu da čast porodice i budućnost gledaju u jednom momentu... Bez obzira koliko je ko dužan, koliko ko ima na računu ili kakvu obavezu ima prema bilo kome”, saopštio je on.