Sekulović: Protiv 33 policijska službenika i desetak zaposlenih u MUP-u podnijete krivične prijave

"Cilj je da gdje postoje dokazi o korupciji da se to procesuira", kazao je Sekulović na konferenciji MANS-a

19554 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su protiv 33 policijska službenika podnijete krivične prijave i desetak zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova za posljednjih godinu.

"Cilj je da gdje postoje dokazi o korupciji da se to procesuira", kazao je Sekulović na konferenciji MANS-a.

On je poručio da neće niko biti gonjen politički "jer nijedna politička partija neće crtati kadrove u policiji".

Govoreći o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, rekao je da se trajno oduzimanje imovine više neće vezati za pravosnažnu presude.

"To je bila barijera, smetnja da se dođe do trajnog oduzimanja imovine gdje je bilo jasno da postoji nesklad između prihoda i imovine", kazao je Sekulović.

On je rekao da su im u MUP-u priritet novine u Zakonu u unutrašnjim poslovima.

"Pri kraju je izrada nove sistematizacije u MUP-u, unutra koje je sistematizovana antikorupcijska jedinica čiji je primarni cilj da se bavi životnim stilom službenika", rekao je Sekulović.

On je kazao da kod određenog broja službenika je očigledan nesklad između prihoda i imovine, što građane boli.

"Svaka odgovorna država mora ovaj sistem da održi, ako sistem ne daje rezultate tražite odgovornost ministra, direktora policije, ali treba da izgradimo sistem", poručio je Sekulović.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac rekao je da je svima jasno da je prethodnih decenija iz Crne Gore iznijeto na milijarde eura.

Smatra da je borba protiv korupcije žrtva političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Milovac
Milovacfoto: Luka Zeković

" I to najviše odgovara onima koji žele da kriju imovinu i to što zakon mora da obezbijedi jeste da dobijemo pravdu za prethodnih 30 godina, ali i da obezbijedi da se to više ne ponovi", poručio je Milovac.

Naveo je da su u vrhu države postojali ozbiljni napori da se kreira kompleksna međunarodna šema da se sakriju prihodi i imovina, što je MANS otkrio kroz slučaj Pandora papiri.

"Svjedoci smo da se imovina kriminalaca gomila u Crnoj Gori i naša obala je prepoznata kao perionica novca", rekao je Milovac.

Bonus video: