Radulović: DPS nije mjera crnogorstva, DF nije mjera srpstva, dva ekstrema moraju da se reformišu ili politički oslabe

Poslanici će se naknadno izjasniti o interpelaciji

65992 pregleda 47 komentar(a)
Đorđe Radulović, Foto: Screenshot
Đorđe Radulović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.12.2021. 16:32h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Nikolić, kazao je da je opozicija podnijela Skupštini Crne Gore interpelaciju o politici Vlade u oblasti vanjskih poslova, zato što je u proteklih godinu dana u crnogorskoj spoljnoj politici došlo do „izvjesnih deformacija“.

„Zbog toga smo u obavezi da upoznamo javnost i ispitamo politiku Vlade u djelokrugu vanjskih poslova“, rekao je on.

Nikolić je naveo da je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović, po stupanju na dužnost izjavio da je „ponosan što je dio prve demokratske Vlade“. Kasnije je, kaže, korigovao tu izjavu.

On ističe da je Radulović korigovao i izjavu o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, nakon što je odluku o protjerivanju prvobitno nazvao „ishitrenim činom“.

„Slavljene Podgoričke skupštine u današnjem vremenu, što je uradio Božović, ne predstavlja ništa do poziv na rušenje države Crne Gore. Kasnije ste korigovali i izjavu o Božoviću, rekavši da je on hodao po minskom polju“, naveo je Nikolić.

On je rekao da je Radulović nakon toga pokrenuo „lov na ambasadore“.

„Imali smo presedan - da Vlada jedne države karakteriše sopstvene ambasadore kao ljude koji štete njenom ugledu. To je sramota...“, dodao je poslanik DPS-a.

Nikolić
Nikolićfoto: Printscreen

Nikolić je kazao da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) poslalo instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavnicima Crne Gore o tome kako treba da izvještajaju o dešavanjima od 4. i 5. septembra na Cetinju, odnosno, kako je rekao, „o jednom par ekselans unutrašnjem političkom događaju“.

„Mi smo onaj događaj okarakterisali kao udruženi rusko-srpski projekat koji je imao za cilj da obori Crnu Goru na koljena, a da za to budu optuženi goloruki građani, i, u krajnjem, predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović). Neshvatljivo je da ministar u instrukciji denuncira predsjednika sopstvene države. Nećete naći sličan primjer u svijetu...“, naglasio je Nikolić.

On je na kraju izlaganja kazao da je Vlada, na kraju, ipak stala uz ključne odluke EU, što je konstatovano u Izvještaju Evropske komisije.

„Ali zbog svega što je urađeno, naša je ocjena da pozicija ministra mora biti pokrivena kompetentnijim ljudima“, poručio je Nikolić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, kazao je da MVP nije napravilo potreban diskontinuitet od prethodne vlasti.

On je zamjerio MVP-u prihvatanje odluke o produžavanju sankcija Rusiji.

„Situacija u budžetu, po pitanju prihoda od turizma, bila bi bolja da nije bilo sankcija Rusiji“, smatra on.

Đurović je dalje kazao da je problematično i pitanje odnosa sa Srbijom, koji su, kako je naveo, „na najnižem nivou“.

„Šta je i dalje problem s ambasadorom Srbije i s našim ambasadorom u Srbiji? Šta je sa slučajem Svetozara Marovića?“, pitao je on.

Govoreći o diplomatskim postavljenjima, Đurović je kazao da nema ništa protiv karijernih diplomata, ali „da mi nismo Amerika, Rusija i Kina, da u neke zemlje, u kojima želimo da stvorimo ugled, šaljemo karijerne diplomate“.

„Imali smo kao kandidata našeg kolegu Budimira Aleksića, koji je bio najbolji kandidat za ambasadora u Sarajevu. On nije prošao...“, rekao je on.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Ivan Brajović, kazao je da je sektor vanjskih poslova nešto čime država Crna Gora treba da se ponosi.

„Nije bilo strateških grešaka u našoj vanjskoj politici u periodu od referenduma o nezavisnosti (održanog 2006. godine) do danas“, rekao je on.

Brajović smatra da je ministar Radulović najupućeniji iz vlade da sarađuje s predsjednikom države po pitanju vanjske politike.

On ministru zamjera „odstupanje od diplomatskih manira“ zbog odnosa prema kolegama.

„Pozvali ste na konsultacije u Crnu Goru sve ambasadore. Najveći dio njih držali ste ovdje bez ikakvog kontakta mjesecima. To je daleko od diplomatske prakse...“, saopštio je poslanik SD-a.

Brajović je ocijenio da aktuelna Vlada treba da „padne“ sljedeće sedmice u parlamentu.

„U ponedjeljak možemo svi da pomognemo jedni drugima, da se izglasa nepovjerenje ovoj Vladi, jer ona to zaslužuje. Devedeset odsto poslanika u Skupštini ne podržava Vladu“, istakao je on.

Poslanica Demokrata, Tamara Vujović, kazala je da nema promjena u spoljnopolitičkom kursu Crne Gore.

„Država je preuzela sve međunarodne obaveze. Zbog toga je ministar trpio oštre kritike od dijela parlamentarne većine. Nije lako u ovakvom okruženju, ministre Raduloviću, naći pravu mjeru...“, rekla je ona.

Vujović je Raduloviću sugerisala da u obraćnju javnosti „koristi više ljepotama našeg jezika, a ne da koristi ’standing ovations’, jer će ga naši građani bolje razumjeti“.

„Za sve drugo ministre – ’keep up the good work’“, poručila je ona.

Poslanica je tražila od Radulovića da pomogne upisivanje Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra u reprezentativnu listu UNESCO-a.

Ona je navela da instrukcije koje je Radulović proslijedio ambasadorima predstavljaju „fakticitet i objektivnu sliku događaja na Cetinju, koju su potvrdili nalazi državnih organa“.

„Pitanje je kako je taj non-pejper dospio do toga da ga tumači cijela Crna Gora? Ko je taj službenik koji se osmjelio da iznese alat svoga rada iz kuće? Ova interpelacija je neosnovana. Kako neko ne vidi brvno u svojem oku, a vidi iver u oku drugoga?“, pitala je ona.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, ocijenila je da je Radulović napravio „krupnu grešku, veliki propust i možda izlazak iz nadležnosti“.

„Ministar nije dao prave informacije diplomatama, i da su to potvrdile odluke nadležnih koji su se posebno bavili ovim pitanjem“, smatra ona.

Vuksanović Stanković je pohvalila Radulovića što, kako je rekla, nije podlegao zahtjevima najvećeg dijela parlamentarne većine da se prekinu veze s evroatlantskim partnerima i uđe u neke druge procese.

„Međutim, sve ovo je i dalje pokazatelj neodrživosti ove Vlade, koja se rukovodi politikom – dobro jutro na sve četiri strane. Zbog toga je jasno da ova Vlada i ministri moraju da odu sa svojih funkcija“, poručila je ona.

Poslanik Građanskog pokreta (GP) URA, Miloš Konatar, kazao je da pozicija Vlade, koju su, prema njegovim riječima, dominantno kreirali ministar i MVP, „može služiti na ponos i državi i Vladi“.

miloš konatar
foto: Screenshot/Youtube

„Zbog toga je jedan od ključnih dijelova sporazuma na osnovu kog je formirana Vlada – zadržavanje spoljnopolitičkog kursa države i poštovanje međunarodnih obaveza države. Ko dovodi to u pitanje, što se nas tiče – ne može biti naš partner. Ako neko želi da mijenja spoljnopolitički kurs – može, ali ne sa nama“, poručio je on, dodajući da je ministar Radulović „odbranio crvenu liniju nacionalnih interesa“.

„Nećemo podržati interpelaciju, jer smatramo da uz sektor bezbjednosti, na koji možemo biti ponosni, imamo ministra na čelu MVP koje čuva ispravan spoljnopolitički kurs, koji Crnu Goru vodi u modernu budućnost, evropsku budućnost i ispunjenje ključnog političkog cilja naše generacije – učlanjenja u EU“, istakao je Konatar.

Eraković: Prikaz nemoći jedne vlasti, koja zbog te nemoći treba da odstupi

Poslanik DPS-a, Jevto Eraković, ocijenio je da je Vlada "nalik kuli od pijeska, jer joj temelji počivaju na bezdanu hipokrizije".

"Epizoda non-pejper je paradigma rada ove Vlade. Oni su prije zvaničnog izvještaja utvrdili da je policija na Cetinju djelovala profesionalno, a nas i predsjednika Đukanovića predstavili kao su kao ekstremiste. Demonstranti su, prema dokumentu, izazvali požare, napali policiju kamenjem, i navodno Molotovljevim koktelom. Takođe je prijavljena i pucnjava. Pitanje je po kom kriterijumu su birane ambasade kojima je poslan non-pejper. Ovo je prikaz nemoći jedne vlasti, koja zbog te nemoći treba da odstupi. Zbog toga pozivam poslanike da podrže interpelaciju“, poručio je on.

Poslanik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da je interpelacija opozicije "legitimna" i da je treba "ozbiljno pročitati".

On je, između ostalog, kazao da država mora stvarati profesionalnu diplomatiju koja će poštovati „koordinate državne politike, ali i kulturu lične odgovornosti – da neki ne bi upadali kao produžena ruka vlasti ili segmenata vlasti“.

Popović: Jedan od najboljih ministara u najgoroj Vladi u istoriji Crne Gore

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, rekao je da je Radulović "jedan od najboljih ministara u najgoroj Vladi u istoriji Crne Gore".

"Koja će, srećom, biti oburdana u narednih nek dana. Nije dobro što će, shodno članu 110 Ustava Crne Gore, ona nastaviti da vrši funkciju do izbora nove. To će biti veći problem od oburdvanja Vlade...“, naveo je on.

On je pitao Radulovića na osnovu čega i po čijem nalogu je sastavio instrukcije.

"Prije zvaničnog izvještaja ste utvrdili da je policija postupila profesionalno, i svu krivicu svalili na predstavnike opozicije i građana Cetinja, predstavljajući ih kao ekstremiste. U dokumentu je niz netačnih konstatacija – počev od datuma okupljanja na Cetinju i uloge aktera vlasti i opozicije – više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije. Svojim instrukcijama stavili ste diplomatsko-konzularne predstavnike u funkciju falsifikatora činjenica i proizveli značajne posljedice po ugled Crne Gore i njenih predstavnika u partnerskim državama. Na čelu MVP-a ne može biti čovjek koji je srozao diplomatsku službu na nivo prizemne propagande. Zbog toga Liberali traže vaše razrješenje“, poručio je Popović.

Ivanović: Nadam se da će sa izvještaja skinuti oznaka tajnosti

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović, saopštio je da je bio na čelu komisije koja je sastavila izvještaj o događajima na Cetinju.

"On je odavno gotov, Biro za operativnu koordinaciju je o njemu raspravljao, ali Vijeće za nacionalnu bezbednost još nije. Nadam se da će sa izvještaja skinuti oznaka tajnosti, pa ćemo pričati detaljnije o njemu", naveo je on.

Duković: S ovim aktom doveli ste u pitanje ugled države

Poslanik DPS-a, Halil Duković, ocijenio je da su instrukcije MVP-a pokušaj prikrivanja prave slike dešavanja na Cetinju, pokušaj diskreditacije predsjednika države, te dovođenje u zabludu drugih država i diplomatskih predstavnika.

"S ovim aktom doveli ste u pitanje ugled države“, smatra on.

Duković je rekao da je aktuelna Vlada – vlada šarlatana, neznalica i političkih analfabeta.

"Ovo nije rekao niko iz opozicije, već oni koji su vas birali", dodao je Duković.

Joković: Sa crnim đavolom u najveći jamu i pećinu za dobro Crne Gore

Poslanik SNP-a, Vladimir Joković, rekao je da Radulović nije uradio njegovoj partiji ništa loše, niti ništa dobro.

"Nemamo ništa nemamo protiv vas, glasaćemo protiv interpelacije. Podržavamo vas da nastavite da radite svoj posao na najbolji mogući način“, istakao je on.

On je zamjerio Raduloviću zato što još nisu imenovani neki od predloženih ambasadora.

"Vrlo je nezgodno igrati se tako ljudskim sudbinama“, dodao je on.

Joković je kazao da je njegovoj partiji najbitnije gdje će Crne Gora biti kroz 10-15 godina.

"Crnu Goru za 15 godina videmo u EU, kao srećnu, demokratsku i prosperitetnu državu. Gospodine ministre, idite tim putem“, poručio je on.

Joković je rekao da u SNP-u ne žele da žive u rovovima.

"Ostavimo se naših i njihovih. Učinimo nešto za Crnu Goru, u koju će svi dolaziti. Apelujem na sve da smognemo snage da napravimo iskorak – mali, ali svaki veliki put počinje malim korakom. Vjerujem da Crna Gora može naprijed“, naglasio je on.

Lider SNP-a je kazao da je danas dobio na desetine poziva zbog toga što je fotografisan u razgovoru s poslanikom DPS-a Nikolom Janovićem.

"Razgovarali smo o Zakonu o sportu. Sa crnim đavolom u najveći jamu i pećinu ću ići za dobro Crne Gore i razgovarati. Svi govorite na ovo ono što hoćete. Šetaću kroz Rožaje s gospodinom (Ervinom) Ibrahimovićem, kroz Kotor s gospodinom Janovićem, kroz Tuzi s gospodinom (Nikom) Đeljošajem. Radovaću se susretu u Plužinama. Nek ovo bude iskrica koja može uroditi nekim plodom za bolje svih nas“, poručio je Joković.

Poslanik DPS-a, Nikola Janović, rekao je da je ono što je MVP uradilo „ispod svakog niova u profesionalnom, moralnom i političkom smislu“.

"To će ostati upamćeno u analima kao mučna epizoda ispod svakog dostojanstva“, dodao je on.

Poslanik Demokrata, Dragan Krapović, kazao je da Radulović ima podršku njegove stranke.

"Interpelacija nema utemeljenje i ne treba da rezultuira smjenom ministra, već podrškom njemu“, poručio je on.

Živković: Radulović napravio non-pejper po svojoj procjeni

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, kazao je da non-pejper MVP-a „ne odgovara činjeničnom stanju“.

On smatra da Radulović danas ne bi poslao dokument diplomatskim predstavnicima.

Njegov kolega iz DPS-a, Danijel Živković, smatra da je Radulović kreirao non-pejper na osnovu sopstvene procjene.

"Sastavili ste ga iako državni orgni još nisu precizno utvrdili činjenice u vezi događaja na Cetinju. Vi onda diplomate dovodite u nezgodnu poziciju i onda dolazi do obmanjivanja i unižavanja ugleda Crne Gore. Povukli ste taj potez umjesto da sačekate ocjene državnih organa. Začuđujuća je reakcija da pošaljete ovo. Podržaćemo interpelaciju i tražiti vaše razrješenje, kroz određeni zaključak, od predsjednika Vlade“, poručio je on.

Bošković: Vlada pada sa više od 41 glasa

Poslanik DPS-a, Predrag Bošković, rekao je da Vlada mora da „padne“ u ponedjeljak.

"Vjerujem da će pasti, ne sa 41 glasom, nego sa mnogo više od 41 glasa. Ona je odavno izgubila povjerenje ne samo parlamentarne opozicije – koje nije ni imala – već i ogromnog dijela poslanika parlamentarne većine, koji su Vladi dali legtimnost 4. decembra prošle godine“, saopštio je on.

Bošković je kazao da je 5. septembar „prelio čašu svega onoga što se dešavalo u kontinuitetu“ kad je u pitanju MVP.

On zamjera Raduloviću što nije kvalitetnije reagovao kad su poslanici i poslanice „bili maltretirani od državnih organa Srbije zato što su digli ruku da osude genocid u Srebrenici“.

"Za to ste i vi i MVP zaslužili žuti karton“, dodao je on.

Smatra da je MVP trebalo ozbiljnije da reaguje i zbog dočeka premijera Zdravka Krivokapića „u neadekvatnom aranžmanu“, prilikom njegove zvanične posjete Beogradu.

Radulović: Dva ekstrema moraju da se reformišu ili politički oslabe

Ministar Radulović je rekao da ga za uništavanje ugleda države optužuju oni „koji ga sistematično uništavaju 30 godina“.

"Uništili ste elite poremaćajem sistema vrijednosti, koji ste okrenuli naopačke. Vi ste u savršenom višedecenijskom tangu uništavali ugled Crne Gore. Kvarili ste omaldinu – ne sokratovski – već im nametnuli spoznaju. Umjesto boljeg života – zastave, krvna zrnca...“, rekao je on.

Govoreći o non-pejperu MVP-a, Radulović je rekao da njegov resor nije mogao biti nijem kad se u Crnoj Gori prijetilo ratom.

"U non-pejperu su pobrojani fakti koji su lako provjerljivi i više puta ponavljani, uglavnom od jedne strane. Netačno je da u njemu nisu pomenuti ranjeni građani. Nakon Cetinja, nema poraženih. Svi su pobjednici. Crna Gora dobila je drugu šansu“, dodao je on.

Ministar je dalje kazao da ne kvari odnose sa Srbijom – što mu spočitava dio vlasti – već da želi najbolje odnose s tom državom.

"Sve inicijative i zvanični susreti sa Srbijom pokrenuti su od mene. Ali za tango je potrebno dvoje...“, napominje on.

Radulović je, govoreći o parlamentarnoj većini, kazao da s njom „ne postoji način dogovora u vezi načela“

"Odbili ste pet karijernih diplomata, uz argument da rade u MVP-u. Gdje profesionalni diplomata treba da radi?“, pita on.

Radulović je kazao da je Crna Gora zarobljena „u savršenoj oluji, perfektnom tangu, nevidljivoj koaliciji dva populizma“.

"Kao što DPS nije mjera crnogorstva, tako ni politike DF-a nisu mjera srpstva. Niti su jedni procrnogorski, niti su drugi prosprki. Oni su samo ekstremni. Ukoliko umjerena, građanska, emancipovana, kulturna i normalna Crna Gora želi da preživi, dva ekstrema moraju da se reformišu ili politički oslabe. Jedino tako ćemo imati Crnu Goru svih nas. Bez obzira kakvo bude glasanje o interpelacji i nepovjerenju Vladi, ostajem čiste savjesti uz najbolju vjeru da budem na raspolaganju kako bismo gradili bolju Crnu Goru“, poručio je Radulović.

Vuksanović Stanković: Žao mi je što je ministar pročitao govor koji mu je neko unaprijed napisao

Poslanica SDP-a Vuksanović Stanković kazala je u završnoj riječi da joj je žao što je ministar „pročitao govor koji mu je neko unaprijed napisao“.

"Otkad ste postali ministar, radili sve da urušite međunarodni ugled Crne Gore. Od onoga što ste uradili na Cetinju, do ćutanja na vrijeđanje dostojanstva poslanika, do onoga kad je premijer sletio na beogradski aerodrom“, zaključila je ona.

Poslanici će se naknadno izjasniti o interpelaciji.

Opozicija optužuje ministra Radulovića da je zloupotrijebio položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informišu države u kojima obavljaju funkcije, o događajima na Cetinju od 4. i 5. septembra, vezanih za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Poslanici opozicije misle da parlament treba da smijeni ministra zbog toga što je zloupotrijebio diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore.

Bonus video: