Zakon napisan, treba samo naći hrabre tužioce

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić je kazao da je ovdje pitanje volje suštinsko, odnosno ako bude policajaca, tužioca... da ovo sprovedu

35709 pregleda 21 komentar(a)
Prvo naplata poreza, a zatim će policija provjeravati porijeklo: Sa konferencije, Foto: Luka Zekovic
Prvo naplata poreza, a zatim će policija provjeravati porijeklo: Sa konferencije, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo pravde trebalo bi do Nove godine da završi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, nakon čega će on biti upućen Evropskoj komisiji, saznaju “Vijesti”.

Mnistarstvo je u oktobru predstavilo Nacrt izmjena Zakona, jer kako je objašnjeno, novi zakon o porijeklu imovine, koji je planiran ne bi se mogao primjenjivati retroaktivno. Izmjenama se uvodi institut građansko-pravnog oduzimanja imovine, koji podrazumijeva postupak protiv imovine, a ne protiv lica.

Ovaj Zakon bio je tema jučerašnje Antikorupcijske konferencije MANS-a na kojoj su učestvovali predstavnici Vlade, pravosuđa, domaći i strani eksperti. Tom prilikom je istaknut problem retroaktivnosti predloženog rješenja i kapaciteta za njegovo sprovođenje, da se ovaj proces ne bi pretvorio u “lov na vještice”.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić rekao je da Zakon važi od 2015. godine.

“Riješili smo jedan dio retroaktivnosti, drugi dio je da u slučaju otvaranja istraga imovina se može ispitivati i pet godina prije toga”, kazao je Marić i dodao da retroaktivnost ne važi za imovinu, kada ona počne da se ispituje.

Marić
Marićfoto: Printscreen

On je rekao da tu imaju drugu bojazan - kako će doći do kadrova koji će ovo da sprovode.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković konstatovala je da će policija, tužilaštvo i sud imati težak posao, ako primjena Zakona bude ograničena na period nakon 2015. godine.

Ona je podsjetila na stav Ustavnog suda oko retroaktivnosti kada postoji nesporan javni interes.

Marić je kazao da je ovdje pitanje volje suštinsko, odnosno ako bude policajaca, tužioca... da ovo sprovedu. On je rekao da se razmatra kriminalizacija nezakonitog bogaćenja kroz izmjene Krivičnog zakonika.

Ministar unutrašnjih poslova i v.d ministra pravde Sergej Sekulović objasnio je da se trajno oduzimanje imovine više neće vezati za pravosnažnu presude što je bila smetnja da se imovina oduzima u slučajevima gdje je bilo jasno da postoji nesklad između prihoda i imovine.

On je rekao da su im u MUP-u prioritet novine u Zakonu u unutrašnjim poslovima. “Pri kraju je izrada nove sistematizacije u MUP-u, unutar koje je sistematizovana antikorupcijska jedinica čiji je primarni cilj da se bavi životnim stilom službenika”, rekao je Sekulović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, rekao je da je u proceduri predlog izmjena Zakona o poreskoj administraciji za primjenu stope oporezivanja 80 odsto za neprijavljeni prihod.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

On je poručio da treba imati jednu vrstu transparentnosti gdje će svi prikazati svoje prihode i imovinu da se vidi jaz između njih.

”Mi ćemo prvo naplatiti poreze, a zatim dati informacije policiji da provjeri porijeklo”, poručio je Spajić.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac smatra da je svima jasno da je prethodnih decenija iz Crne Gore iznijeto na milijarde eura. Smatra da je borba protiv korupcije žrtva političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

” I to najviše odgovara onima koji žele da kriju imovinu i to što zakon mora da obezbijedi jeste da dobijemo pravdu za prethodnih 30 godina, ali i da obezbijedi da se to više ne ponovi”, poručio je Milovac.

Milovac
Milovacfoto: Luka Zeković

Naveo je da su u vrhu države postojali ozbiljni napori da se kreira kompleksna međunarodna šema da se sakriju prihodi i imovina, što je MANS otkrio kroz slučaj Pandora papiri.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić rekao je da su dosadašnji rezultati u oblasti proširenog oduzimanja imovine skromni. “Govorimo o svega dvadesetak predmeta”, rekao je Savić.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić kazala je da reforma tužilaštva nema smisla ako je bude pratila reforma sudstva. Prema njenim riječima, donošenje zakona je samo deset odsto, nakon čega se postavlja pitanje da li Crna Gora ima dovoljno sudskog i tužilačkog kadra da tumači evropske standarde.

Vukosav Jovanović iz Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije ocijenio je da će taj zakon pomoći da se “očiste redovi” unutar Uprave polcije.

Bivši sudija Međunarodnog suda u Strazburu Nebojša Vučinić upozorio je da Zakon mora biti precizan kako se ne bi dozvolila široka i proizvoljna tumačenja, kada, u kojoj mjeri i prema kome će se primjenjivati.

“Moraju postojati dodatna obezbjeđenja, odnosno garancija pravičnosti postupka, zbog moguće diskrecione zloupotrebe vlasti. Treba formirati specijalni tužilačko-policijski tim, nikakav zaštitnik imovinskih prava države, jer on prejudicira da je to državna imovina i da će se to oduzeti. Sve mora biti pod kontrolom suda i konačnu odluku nakon istrage treba da donese sud, jer ako tako ne bude sve će da padne pred Evropskim sudom”, upozorio je Vučinić.

“Tanka linija između mafije i policije u Crnoj Gori”

Sergej Sekulović rekao je da su protiv 33 policijska službenika podnijete krivične prijave i desetak zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova u posljednjoj godini.

”Cilj je da tamo gdje postoje dokazi o korupciji, da se to procesuira. Nijedna politička partija neće crtati kadrove u MUP-u”, rekao je Sekulović.

Na pitanja novinara da prokomentariše izjavu premijera Zdravka Krivokapića datu njemačkom Dojče Veleu da je u ovom trenutku mafija jača od države, kazao da “jeste i nije” saglasan sa izjavom prvog čovjeka Vlade, ako je to “ono što je rekao u cjelosti”.

”U Crnoj Gori je tanka linija između mafije i policije i to odavno, pa se često ne zna ko za koga tu radi”, kazao je Sekulović.

Italijanski tužilac: Oduzimanje imovine od mafije je efikasan mehanizam

Zamjenik italijanskog nacionalnog tužioca za borbu protiv mafije i terorizma Marko del Gaudio ukazao je na oduzimanje imovine od mafije kao na efikasan mehanizam za borbu protiv organizovanog kriminala. “Pripadnici italijanske mafije su često spremniji da idu u zatvor nego da im bude oduzeta imovina, što je za njih veća kazna”, rekao je Del Gudio koji se uključio onlajn.

Viši tužilac i zamjenik rukovodioca u Javnom tužilaštvu u Kelnu Gunar Grajer, poručio je da cilj oduzimanja imovine nije da se neko kazni, već da se spriječi dalje prenošenje i korišćenje nezakonito stečene imovine.

Ekspert u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije Rupert Vining kazao je da Crna Gora ne treba da isključi zakone koji važe u Zapadnoj Evropi, jer su njihovi rezultati mnogo bolji. Smatra da je Crnoj Gori potrebno nešto praktično i korisno - specijalizovani timovi, kao i finansijske analize.

”Finansijske analize su veoma veliki izazov. One daju veliku vrijednost potencijalnim zahtjevima”, rekao je Vining.

Bonus video: