SD: Smanjiti račune za struju, sniziti PDV na ugostiteljstvo, aerodromi da ne mogu pod koncesiju...

Iz SD su naveli i da je neophodno utvrditi strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti aviosaobraćaja

6795 pregleda 23 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate (SD) saopštile su danas da predlažu smanjenje računa za struju, plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj fakturi, nižu stopu PDV na ugostiteljstvo i da se aerodromi ne mogu dati pod koncesiju. Poslanik te partije, Boris Mugoša istakao je na Tviteru da su za sjednicu Parlamenta predložili da se dnevni red dopuni sa četiri njihova predloga.

"Prvi se odnosi na predlog da se na stavke računa za struju koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu ne plaća PDV. Neuključivanjem gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu u osnovicu za obračun PDV-a, smanjiće se iznos računa za struju. Drugi se odnosi na mogućnost malim i srednjim preduzećima koja to žele, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona eura, da pređu na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih nama susjednih država", ističe se u saopštenju SD.

Iz te partije navode da bi se na taj način pomoglo malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

"Treći predlog SD-a predviđa da se nastavi sa mjerom oporezivanja po nižoj stopi PDV-a od 7% na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Time bi se, uticalo na oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU, jer su slične mjere smanjenja PDV-a donijele i brojne evropske zemlje. Poslednji predlog za dopunu dnevnog reda se odnosi na zakonsko rješenje kojim se definiše da se Aerodromi ne mogu valorizovati po modelu koncesije, niti po bilo kojem modelu koji bi doveo u pitanje većinsko vlasništvo države u tom privrednim subjektu", rekli su iz SD.

Oni su naveli i da je neophodno utvrditi strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti aviosaobraćaja, buduci da je kako kažu aviodostupnost Crne Gore od posebnog interesa za život i rad građana, zdravlje stanovništva, razvoj turističke privrede, poslovanje privrede i ekonomsku nezavisnost Crne Gore.

Bonus video: