Dijalog aktera na političkoj sceni preduslov za iskorak i konkretne pomake na putu evropske integracije Crne Gore

"Tokom razgovora istaknuto je da su poglavlja 23 i 24 srž pregovaračkog procesa budući da se otvaraju prva, a zatvaraju posljednja, te da postignuti uspjesi u najvećoj mjeri definišu njegov dalji tok", navodi se u saopštenju

5679 pregleda 1 komentar(a)
Radulović i Lajčak, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović i Lajčak, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Politički dijalog aktera na političkoj sceni preduslov je neophodan za iskorak i konkretne pomake na putu evropske integracije Crne Gore, zaključeno je na sastanku specijalnog izaslanika Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Oni su se sastali u Londodnu, gdje se danas održava sastanak šefova diplomatija Zapadnog Balkana.

"Evropska integracija Crne Gore bila je tema i ovog susreta, dok je njen fokus još jednom stavljen na važnost političkog dijaloga aktera na političkoj sceni kao preduslova za neophodni iskorak i konkretne pomake na tom putu. Tokom razgovora istaknuto je da su poglavlja 23 i 24 srž pregovaračkog procesa budući da se otvaraju prva, a zatvaraju posljednja, te da postignuti uspjesi u najvećoj mjeri definišu njegov dalji tok", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Radulović je, kazali su, istakao da je konsenzus o evropskom putu koji nema alternativu, potreban i kada je riječ o brisanju jaza između deklarativne posvećenosti evropskim standardima i svakodnevne prakse njihovog ostvarivanja.

"U tom kontekstu, on je kazao da ovakva opredijeljenost ne bi trebalo da podrazumijeva nijednu zadršku."

Iz MVP dodaju da je Lajčak poručio da je za ostvarenje pomaka neophodan politički dijalog svih aktera, još jednom naglasivši ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana.

"U tim okvirima, kako je naveo, takođe je važno podcrtati važnost dijaloga, koji u regionalnoj politici takođe predstavlja temelj saradnje i napretka. Kao primjer posvećenosti naše države, naveo je činjenicu da je zajednička vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore 100 odsto usaglašena sa pozicijama EU, što je Evropska komisija jasno prepoznala u Izvještaju o napretku, pohvalivši spoljnu politiku Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: