CEDEM: 46,8 odsto građana smatra da se CG kreće pogrešnim putem, 33,1 odsto nezadovoljno radom Vlade

Direktorica CEDEM, Milena Bešić kazala je na konferenciji za medije da 24,6 odsto građana smatra da država ide pravim putem a 28,6 nema stav

50074 pregleda 130 komentar(a)
Bešić, Foto: Luka Zeković
Bešić, Foto: Luka Zeković

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem smatra 46,8 odsto građana, pokazuje drugo godišnje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) - "Političko javno mnjenje Crne Gore".

Direktorica CEDEM, Milena Bešić kazala je na konferenciji za medije da 24,6 odsto građana smatra da država ide pravim putem a 28,6 nema stav.

Oko 33,1 odsto građana je nezadovoljno radom Vlade, što je najgora ocjena neke Vlade otkad CEDEM radi mjerenja.

Najbolje ocijenjeno ministarstvo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (45,9), a najgore Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

“Očigledno da su u skorije vrijeme predstavljeni programi ministra (Milojka) Spajića dali ovako veliki skok u smislu ocjene”, kazala je Bešić.

Istakla je da loše ocjene Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava mogu biti uzrokovane zato što taj resor dugo nema resornog ministra, te da su otvorena brojna pitanja iz oblasti ljudskih i mnanjinskih prava.

Ministarstvo ekonomskog razvoja ima 36,4, a Ministarstvo zdravlja 34,3 odsto.

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejovic rekao je da je na pitanje da li podržavaju članstvo u EU, više od 70 odsto građana reklo da podrzava, 12 odsto ne, dok 17 odsto nema stav po tom pitanju.

Rezultat je gotovo identičan junskom istraživanju.

Članstvo u NATO podržava 46 odsto, a 31 odsto smatra da državi nije mjesto u tom savezu.

Kada je riječ o spoljnoj politici, 40 odsto građana smatra da se Crna Gora ne treba oslanjati na Srbiju, pa potom na Kinu,Rusiju i SAD.

Da treba da se oslanja na SAD smatra 29,4 odsto građana, a potom takođe slijede Srbija, Rusija kao zemlje na koje gradjani smatraju da Crna Gora treba da se osloni.

Program Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) "Evropa sad" bi podržalo 44 odsto građana, 22,9 odsto bi podržao program ali se boji da će biti štetan po ekonomiju. Da taj program nije realan i da je samo propaganda smatra 15,3 odsto, dok 17,8 odsto građana nema stav.

Na pitanje u kojoj mjeri Vlada suzbija pandemiju koronavirusa, 40 odsto smatra da to Vlada i nadležne institucije ne rade efikasno, dok 27,8 odsto nema stav.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika od 1. do 12.decembra 2021.godine.

Bonus video: