Koprivica: Ne želimo da biramo članove TS bez dogovora sa parlamentarnom većinom

"Na sastancima parlamentarne većine i predstavnik URA je iznosio uslove, i nemojmo da govorimo da je samo jedna partija postavljala uslove"

27864 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Poslanik Demokratske Crne Gore i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je da nijesu tačne tvrdnje kojima se njegova partija želi optužiti da su uslovljavali ili opstruirati izbor Tužilačkog savjeta....

On je to kazao tokom sjednice Odbora, gdje je odgovorio potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

"Andrija Mandić predložio je da vi izradite radnu verziju Tužilačkog zakona i vi ste to prihvatili. Na sledećem sastanku parlamentarne većine donijeli ste radnu verziju zakona. Mi smo kazali da sve što vi dogovorite prihvatićemo, jer u Crnoj Gori kruže laži i manipulacije... Da ne bi bilo toga rekli smo sve što dogovorite podržaćemo. I tako je i bilo. Odustali smo od predloga za suštinsko i pravno-tehničko unapređenje teksta zakona. Jesmo li predali kakav predlog - nijedan. Mi smo na Odboru za politički sistem, pravosuđe i odbranu organizovali konsultativno saslušanje i Odbor je kroz pravno-tehničke korekcije doprinio kvalitetu zakona i njegovoj sprovodljivosti, a sa druge strane nakon tog kontrolnog saslušanja došli smo do normativnih rješenje da se sprovedu neke preporuke Venecijanske komisije", rekao je Koprivica.

On je istakao da "što se tiče izbora Tužilačkog savjeta nijesu tačne one tvrdnje kojima se želimo otptužiti da smo uslovljavali ili opstruirali izbor Tužilačkog savjeta..."

"Smatrali smo da partijski obojena rješenje ne treba da budu u Tužilačkom savjetu, jer to ne doprinosi povjerenju u tu institutciju... Na sastancima parlamentarne većine i predstavnik URA je iznosio uslove, i nemojmo da govorimo da je samo jedna partija postavljala uslove", kazao je Koprivica.

On je tražio i da se ne crta "jednoj partiji hipoteku i teret da je ona ta koja je jedino uslovljavala i postavljala uslove..."

"Svi imamo pravo da kažemo koje su to poželjne odlike nekog kandidata... Ne očekujete valjda da mi radimo po diktatu... Mi smo imali saglasnost oko dovoljnog broja kandidata. Četiri kandiatata su i nama i vama bila nesporna. Je li onda bilo korektno sa naše strane kada smo rekli dogovorite kojeg kog hoćete od ovih koji su nama prihvatljivi umjesto datog kandidata. I mi smo to rekli... Mi nijednog kandidata nijesmo protežirali... Rekli smo oko kojeg god se dogovorite samo da nema partijsku pripadnost u bližoj prošlosti...".

Koprivica je kazao da u Tužilački savjet trebaju da biraju "hrabre, časne i odgovorne i spremne da se uhvate u koštac sa kriminalom u institucijama koji treba da počiste..."

"Ne želimo da biramo članove Tužilačkog savjeta bez dogovora sa ostatkom parlamentarne većine i da repriziramo izbor u nekoj drugoj instituciji. Ne može da zlatni glas bude glas partija bivše vlasti prilikom izbora Tužilačkog savjeta. To je tako za nas..."

Koprivica je, obraćajući se Abazoviću rekao da je siguran "da ni vi ne vjerujete u izjavu da je Cetinje prelomna tačka".

"Zašto? Jer sjutra potpisujete memorandum sa SNP-om koji je bio za ustoličenju na Cetinju. O kakvoj se prelomnoj tački radi? Mene je danas iskreno pomalo deprimirala sklonost kod mnogih učesnika da se vrlo često i lakše govori o driugima nego o sebi. Čuli smo danas mnogo prebacivanja od jedne do druge institucije...", rekao je Koprivica

Bonus video: