Pomirenje ili pakt za smjenu Vlade

Abazović novinarima u Skupštini, odgovarajući na komentare o manjinskoj vladi, rekao da se Memorandum odnosi na evropske integracije i pomirenje i još nekoliko tačaka koje se tiču stvaranja istinskog građanskog društva u Crnoj Gori

7657 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najavljeni Memorandum o saradnji između GP URA, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske partije i Saveza građana CIVIS juče je naišlo na oštre kritike dijela parlamentarne većine.

Te partije potpisaće danas memorandum, potvrdio je lider GP URA Dritan Abazović.

Iz Demokratske Crne Gore poručili su da ako taj dokument ne sadrži odredbu u kojoj se jasno navodi da cilj nije saradnja sa DPS-om i opozicijom u vidi manjinske, političke, reformske ili izborne vlade, onda bi on značio “pakt za smjenu ove Vlade i izdaje izborne volje građana”.

”Očekujem da brzo dobijem odgovor od potpisnika”, rekao je Vladimir Martinović (Demokrate). On je dodao da je ta partija “uvijek bila za jasne i poštene memorandume, a ne memorandume koji vrijede 21 milion”.

Lider SNP-a Vladimir Joković odgovorio je da će SNP svakoga u Crnoj Gori u svakom trenutku pogledati u oči.

"Potpisaćemo ga - crknite, puknite svi, potpisaćemo ga za dobro Crne Gore. A vidite onda šta u njemu piše, pa onda recite jeste li protiv jedne tačke. I više mi je preko glave i umoran sam od priče o hapšenju Brana (Mićunovića) - ja sam mislio da ste ga uhapsili, vi ga hapsite godinama, ja sam mislio da je on osuđen na 100 godina, priče o ljudima, milionima, svemu i svačemu. Okrenimo se ozbiljnosti”, poručio je Joković jer je Martinović prethodno aludirao na Mićunovića.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je novinarima u Skupštini, odgovarajući na komentare o manjinskoj vladi, rekao da se Memorandum odnosi na evropske integracije i pomirenje i još nekoliko tačaka koje se tiču stvaranja istinskog građanskog društva u Crnoj Gori.

”Ponosan sam i zadovoljan jer prvi put integrišemo manjinske narode sa partijama sa kojima u prethodnom periodu nijesu značajnije sarađivale. Pozivam sve partije, ako im je tekst prihvatljiv i svi principi budu prihvatljivi ne vidim nikakav razlog da ne potpišu ili javno ne podrže...Bio bih jako srećan da sve partije potpišu memorandum”, istakao je Abazović.

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić je najavu potpisivanja memoranduma nazvao “puzajućom koalicijom sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)”. “Pozivamo SNP da odustane od potpisivanja”, istakao je Milačić.

On je kazao da je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa partijama opozicije iz redova nacionalnih manjina – objavljeno samo dan nakon propale inicijative te iste opozicije sa DPS-om, predstavlja grubo gaženje izborne volje većinske Crne Gore.

”Pravu Crnu Goru naročito zabrinjava najavljeno potpisivanje Memoranduma od strane našeg predizbornog koalicionog partnera, SNP, imajući u vidu da su nam isti glasači dali mandat, ne za to da pravimo ovakve saveze sa onima koji su decenijama u vidu DPS satelita štitili organizovani kriminal, zarad partijskih i drugih privilegija”, istakao je Milačić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović poručio je se ne daju ocjene o Memorandumu prije nego što se on vidi.

”Ja sam siguran da se neće povući takvi potezi koji bi razočarali ili pokvarili naše dugogodišnje dobre odnose. Ali s druge strane fanatično pozivati na to kako je ovo izdaja ako se sruši Vlada Zdravka Krivokapića protiv koje smo svi, pa nemojte da se igramo male đece”, poručio je Radunović.

Joković je kazao da je ideja o memorandumu potekla iz priče sa liderom Nove Andrijom Mandićem, ne iznoseći druge detalje.

Bonus video: